c S

Tajska policija bivšo premierko išče preko Interpola

04.10.2017 14:28 Bangkok, 04. oktobra (STA) - Tajska policija je prosila Interpol, naj izda nalog za aretacijo bivše premierke Yingluck Sihinawatra, za katero domnevajo, da je v Veliki Britaniji. Yingluck je bila minuli teden v odsotnosti obsojena na pet let zapora zaradi malomarnega ravnanja pri programu državnih subvencij za riž, s čimer naj bi državo oškodovala za osem milijard dolarjev.

Po navedbah virov v stranki Pheu Thai je Yingluck pobegnila iz države pred predvideno razglasitvijo sodbe 25. avgusta, in sicer najprej v Singapur, nato pa v Dubaj. Sodišče je nato razglasitev sodbe preložilo na 27. september.

Tajska policija, ki se sklicuje na informacije oblasti Združenih arabskih emiratov, je danes sporočila, da je bivša premierka že 11. septembra odšla iz Dubaja v Veliko Britanijo. "Sprva smo vložili zahtevo za modro obvestilo, nato pa za rdeče, vendar še nismo dobili nobenega odgovora," je dejal tiskovni predstavnik policije Krisana Pattanacharoen.

Rdeče obvestilo pomeni zahtevo za aretacijo ubežnika na licu mesta, medtem ko se z modrim obvestilo išče zgolj lokacijo iskane osebe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Yingluck je zdaj ne begu pred tajskimi oblastmi tako kot njen brat in bivši premier Thaksin Shinawatra, ki je bil leta 2008 obsojen na dve leti zapora zaradi korupcije. Thaksin je večino časa v izgnanstvu preživel v Dubaju in Londonu.