c S

Inšpektorat pri smrtni nesreči v koprskem pristanišču ugotovil več nepravilnosti

04.10.2017 13:25 Koper, 04. oktobra (STA) - Inšpektorat za delo je dva meseca po nesreči v koprskem pristanišču, v kateri je umrl 49-letni delavec, poslal odločbo o ugotovljenih nepravilnostih Luki Koper in družbi Konteso, pri kateri je bil zaposlen pokojnik, poročajo Primorske novice. Luka je sicer pred dnevi prekinila poslovno sodelovanje s tem izvajalcem.

Pri obeh delodajalcih so na inšpektoratu ugotovili nepravilnosti, na podlagi katerih so izdali tudi ukrepe, vendar "ugotovljenih kršitev predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu ni mogoče neposredno povezati z nezgodo pri delu", so pojasnili za časnik.

Inšpektor je med drugim ugotovil, da v Luki dela pri pretovoru soje opravljajo brez predpisanega delovodje, delo žerjavista pa je potekalo brez pomoči signalista. Tako so, dodajajo Primorske novice, potrdili, da je žerjavist na dan nesreče grabilec, pod katerim je umrl delavec, v ladijsko skladišče spustil brez pomoči signalista, kar naj bi bilo sicer nekaj običajnega.

Inšpektor je Luki izdal odločbo in odredil, da morajo nepravilnosti odpraviti. Odločba sicer še ni pravnomočna, Luka Koper pa ima 30 dni časa, da odgovori na njene ugotovitve. V Luki so odločbo prejeli v ponedeljek in je vsebinsko še niso preučili, zato je tudi ne morejo komentirati, pa je za časnik dejal tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik.

Brez komentarjev so tudi v Kontesu, za katerega je inšpektor ugotovil, da 49-letnika pred zaposlitvijo ni napotil na zdravstveni pregled in ga ni usposabljal za varno opravljanje dela. Po ugotovitvah Primorskih novic signalist tudi ni bil usposobljen za opravljanje takšnega dela, Konteso pa je zdravniški pregled za pokojnega urejal in uredil po njegovi smrti.

Tudi Kontesu je inšpektor naložil, da odpravi nepravilnosti, ter podal odločbo o prekršku, ki še ni pravnomočna, saj so v podjetju napovedali zahtevo za sodno varstvo. Postopki inšpektorata pri delodajalcih še niso končani, s svojo preiskavo pa še ni zaključil niti preiskovalec pomorskih nesreč.

So pa v Luki za Primorske novice potrdili, da so pred dnevi s Kontesom prekinili poslovno sodelovanje; razloga niso razkrili.

Odvetnik Igor Cek, ki zastopa družino pokojnika, pa je napovedal, da bodo zahtevali odškodnino. Za zdaj se sicer še niso odločili, proti komu jo bodo vložili, ampak bodo počakali na zaključke kriminalistične preiskave, še navaja časnik.