c S

Španski kralj: Katalonski voditelji delujejo zunaj vladavine prava

04.10.2017 08:26 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Španski kralj Felipe VI. je v današnjem prvem odzivu na dogajanje ob referendumu o neodvisnosti Katalonije dejal, da katalonski voditelji delujejo "povsem zunaj vladavine prava in demokracije". Kot je dodal, je potrebno obraniti ustavni red Španije, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Skušali so zlomiti enotnost Španije. Takšno neodgovorno ravnanje bi lahko ogrozilo gospodarsko in socialno stabilnost Katalonije in celotne Španije," je posvaril kralj v kratkem, a zelo ostrem televizijskem nagovoru narodu.

Po referendumu, na katerem se je več kot 90 odstotkov udeležencev izreklo za neodvisnost Katalonije, se je Španija po besedah kralja znašla v "skrajno težki" situaciji, država pa mora ukrepati, da zagotovi ohranitev ustavnega reda.

Kot je dodal, je končni cilj katalonskih voditeljev po izvedbi referenduma, ki so ga sicer španske oblasti prepovedale, "nezakonita razglasitev neodvisnosti".

Glede na to "je odgovornost na zakonitih državnih oblasti, da zagotovijo ustavni red, normalno delovanje institucij ter spoštovanje vladavine prava in avtonomije Katalonije," je opozoril kralj Felipe.

V skladu s 155. členom španske ustave, ki ga doslej še nikoli niso uporabili, lahko vlada pokrajino prisili k spoštovanju ustavnih obveznosti, če jih ta krši ali če "resno ogroža splošne interese države".

Iz Barcelone so medtem sporočili, da se je današnjih protestov proti policijskemu nasilju ob nedeljskem referendumu udeležilo 700.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.