c S

Francoska narodna skupščina sprejela novo protiteroristično zakonodajo

04.10.2017 08:15 Pariz, 03. oktobra (STA) - Francoska narodna skupščina, spodnji dom francoskega parlamenta, je danes z večino glasov v prvem branju sprejela novo protiteroristično zakonodajo. Za je glasovalo 415 poslancev, proti jih je bilo 127, 19 poslancev se je glasovanja vzdržalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova protiteroristična zakonodaja kot stalne uvaja nekatere sporne ukrepe, ki so sedaj v veljavi v okviru izrednih razmer. Te v Franciji sedaj veljajo že skoraj dve leti.

Parlament je novo protiteroristično zakonodajo sprejel navkljub kritikam, da spodkopava državljanske svoboščine na račun policijskih pooblastil, in ob široki podpori javnosti, ki so jo pretresli številni teroristični napadi v državi.

Pred glasovanjem je francoski notranji minister Gerard Collomb branil novo zakonodajo, da gre za "trajen odgovor na stalno grožnjo".

Zeleno luč novi zakonodaji mora prižgati še senat. V primeru, da se bo to zgodilo, bo nova protiteroristična zakonodaja v Franciji začela veljati 1. novembra.

V skladu z novo zakonodajo bodo imeli pristojni organi pravico, da priprejo ljudi, izvedejo preiskavo domovanja in prepovedo javna zborovanja brez predhodne odobritve sodišča.

V Franciji so izredne izmere, ki naj bile začasne, doslej podaljšali že šestkrat. Današnje glasovanje je sledilo po nedeljskem napadu z nožem v Marseillu, v katerem sta umrli dve ženski. Napadalec, ki so ga kasneje ustrelili vojaki, je ob napadu vzklikal "bog je velik".

Teroristični napadi v Franciji so od januarja 2015 zahtevali skupno 241 smrtnih žrtvah. Po navedbah Collomba so letos v Franciji preprečili 12 napadov.