c S

Delovni posvet vlade o prihodnosti EU in prihodnjem večletnem finančnem okviru

04.10.2017 08:14 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Vlada je danes pripravila delovni posvet o prihodnosti Evropske unije in prihodnjem večletnem finančnem okviru, ki so se ga udeležili tudi povabljeni strokovnjaki. Premier Miro Cerar je na posvetu poudaril, da je strateška prioriteta Slovenije stabilna, enotna in bolje povezana EU, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Poleg članov vlade so na posvetu sodelovali vabljeni strokovnjaki Janez Potočnik, Mojmir Mrak, Janja Hojnik, Emil Erjavec in Vasja Ran.

Ministri so v drugem delu posveta razpravljali o osnovnih smernicah Slovenije v okviru pogajanj za večletni finančni okvir EU po letu 2020.

Premier je poudaril, da za Slovenijo kot malo in odprto ekonomijo Evropska unija predstavlja temeljno razvojno okolje in da je učinkovit odgovor na aktualne ključne izzive možen le v duhu sodelovanja in enotnosti v okviru EU. Izzivi namreč presegajo zmožnosti posameznih držav, tudi velikih članic EU, zato Slovenija ostaja zavezana nadaljnji integraciji EU.

Na ključnih področjih, kot so notranja in zunanja varnost, migracije in azil, ekonomska in monetarna unija ter socialna unija, Slovenija zagovarja bolj povezano EU. Pri krepitvi omenjenih področij sodelovanja želi aktivno sodelovati in tako ostati v najbolj povezanem delu EU, so še sporočili iz Ukoma.

Doseganju omenjenih ciljev in soočanju z novimi globalnimi izzivi morajo po mnenju ministrov slediti tudi prihodnji proračuni EU. Pogajanja o naslednjem večletnem finančnem okviru naj bi se začela sredi prihodnjega leta, vendar želi biti vlada na to razpravo zaradi kompleksnosti omenjenih pogajanj dobro pripravljena že letos. Ministri se bodo k omenjenim vprašanjem vrnili predvidoma konec meseca, ko bodo sprejeli tudi konkretna stališča do omenjenih vprašanj, so še sporočili iz Ukoma.