c S

Evropski parlament danes tudi o razmerah v Kataloniji

04.10.2017 08:39 Strasbourg, 04. oktobra (STA) - Evropski parlament bo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu popoldne razpravljal o razmerah v Kataloniji, potem ko je nedeljski referendum o samostojnosti pokrajine zasenčilo posredovanje španskih varnostnih sil.

Poziv k razpravi o katalonskem referendumu, na katerem je 90 odstotkov udeležencev glasovanja podprlo samostojnost te španske pokrajine, so podprle vse največje politične skupine v Evropskem parlamentu - konservativci, socialisti in liberalci. Zeleni so bili ostrejši in so predlagali, da bi razpravljali o "policijskem nasilju nad mirnimi državljani Katalonije".

Več evropskih poslancev je kritičnih do ravnanja španskih oblasti z ljudmi, ki so želeli oddati svoj glas. Med tistimi, ki so že javno obsodili nasilje španske vlade ter španske policije, je tudi večina evroposlancev iz Slovenije.

Evropski poslanci bodo v današnji razpravi dobili priložnost, da glasneje izrazijo svoje mnenje o dogajanju v Kataloniji kot druge evropske institucije, katerih odziv je bil medel. Stališča Evropske komisije bo v razpravi predstavil prvi podpredsednik Frans Timmermans. EU sicer vztraja, da gre za špansko notranjo zadevo, Madrid in Barcelono pa poziva k pogovorom ter svari pred nasiljem.