c S

Koalicija v ponovno seznanitev prejela predlog zakona o zdravstvenem varstvu

03.10.2017 15:20 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - V koaliciji so prejeli predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je ministrstvo za zdravje pripravilo po javni razpravi, je potrdil poslanec SMC Branko Zorman. A v finančnem delu zakon še usklajujejo s finančnim ministrstvom, sledi iz dopisa poslanskim skupinam, ki so prejele tudi predlog zakona o dolgotrajni oskrbi.

Možne predloge za ureditev financiranja dolgotrajne oskrbe je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc danes predstavila v sklopu posveta v državnem svetu. Gre za predlog nove dajatve za dolgotrajno oskrbo, po eni od možnih različic v višini 2,55 odstotka od zavarovalne osnove. Vendar predloge še usklajujejo z ministrstvom za finance, je povedala ministrica.

S finančnim ministrstvom pa, kot kaže, ministrstvo za zdravje tudi glede predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so ga poslanske skupine koalicije po vključitvi pripomb iz javne razprave ponovno prejele v seznanitev, še ni našlo skupnega jezika. V finančnem delu gre zlasti za izračune glede zdravstvenega prispevka.

Poslanske skupine koalicije sicer o vsebini predlogov zakonov še molčijo. V DeSUS in SD pa so že v preteklosti večkrat poudarili, da bodo popravki predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z upoštevanjem pripomb tako obsežni, da bi moral zakon ponovno v javno obravnavo.