c S

Irska bo primer prenosa podatkov Facebooka iz EU v ZDA predala Sodišču EU

03.10.2017 15:08 Dublin, 03. oktobra (STA) - Irsko višje sodišče je danes odločilo, da bo primer prenosa podatkov družbenega omrežja Facebook iz EU v ZDA predalo Sodišču EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Primer je na irskem višjem sodišču sprožil irski informacijski pooblaščenec na zahtevo avstrijskega pravnika in borca za varovanje osebnih podatkov Maxa Schremsa. Ta je vztrajal, da mora irski informacijski pooblaščenec odrediti Facebooku, ki ima na Irskem svoj sedež v EU, naj ustavi pošiljanje podatkov ZDA.

Irski informacijski pooblaščenec je višje sodišče zaprosil, naj prosi Sodišče EU, da razsodi glede veljavnosti Facebookove uporabe standardnih pogodbenih klavzul za prenos osebnih podatkov iz Evrope v ZDA prek svojega evropskega sedeža v Dublinu.

Schrems izpostavlja, da standardne pogodbene klavzule državljanom EU v ZDA ne zagotavljajo pravice do odškodnine v primeru, ko do njihovih podatkov dostopa tretja stran, kot so ameriški obveščevalci. Njegovi odvetniki poudarjajo, da je irski informacijski pooblaščenec že imel pristojnost ustaviti prenos podatkov iz Facebooka in bi jo moral uporabiti.

Schrems je odločitev irskega sodišča v prvem odzivu pozdravil. "Pomembno je, da nevtralno sodišče zunaj ZDA zbere dejstva v zvezi z ameriškim nadzorom," je poudaril Schrems po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Odvetniška družba Mason Hayes & Curran, ki zastopa Facebook, je pred tem posvarila pred posledicami, ki bi jih lahko imel poraz na sodišču za Facebook in druge multinacionalke.

Facebook vztraja, da s sedanjim sistemom ni nič narobe. Podjetje je standardne pogodbene klavzule začelo uporabljati, potem ko je Sodišče EU leta 2015 po Schremsovi pritožbi razveljavilo dogovor varen pristan o izmenjavi podatkom med EU in ZDA.