c S

Matični odbor potrdil predlog novele zakona o TNP

03.10.2017 14:51 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes potrdil predlog novele zakona o TNP, ki bo omogočil ekološko sanacijo vodnega zbiralnika na območju športno-rekreacijskega centra Pokljuka. Dovoljena bo tudi gradnja vodnih zadrževalnikov v drugih rekreacijskih središčih, kar bo med drugim omogočilo zasneževanje na smučišču Vogel.

Novela bo ob doseganju ciljev varstva narave in zavarovanja Triglavskega narodnega parka (TNP) zagotovila pravno podlago za legalizacijo in ekološko sanacijo obstoječega vodnega zbiralnika na območju športno-rekreacijskega centra Pokljuka na Rudnem polju ter za gradnjo vodnih zadrževalnikov v drugih rekreacijskih središčih, je povedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Vodni zbiralnik na Pokljuki je po zakonu, ki ureja graditev objektov, neskladna gradnja, saj je njegov obseg večji, kot je bilo načrtovano v projektni dokumentaciji, ki je bila podlaga za gradbeno dovoljenje.

Novela bo tudi poenostavila postopek v primeru načrtovanja prostorskih ureditev državnega pomena v narodnem parku, po katerem lahko ob predhodnem soglasju države te prostorske ureditve načrtuje tudi lokalna skupnost.

Sprememba zakona bo prinesla tudi možnost izjeme od varstvenih režimov za ožja zavarovana območja, ko bo potrebna sanacija ceste, ki je bila poškodovana zaradi naravne nesreče.

"In vendar se premika," je bil zadovoljen župan Bohinja Franc Kramar in dodal, da se smučišče Vogel ne bo moglo razvijati brez spremembe zakona in možnosti umetnega zasneževanja. Zagotovil je, da bo občina pripravila kakovosten občinski prostorski načrt, ki bo dal zeleno luč za zasneževanje.

Vodja Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič pa je opozoril, da lahko umetno zasneževanje vpliva na tla in vodo ter tako tudi na Bohinjsko jezero, prav tako bi lahko bil problematičen vsak nadaljnji poseg. Zato bi bilo treba za vsak tovrstni poseg opraviti presojo vplivov na okolje, je menil.

Danijel Krivec (SDS) je ocenil, da je predlog novele korak v pravo smer, da odpravijo nekatere težave, ki se pojavljajo v TNP. Tako kot Kramar je ministrstvo pozval, naj končno imenujejo direktorja TNP s polnimi pooblastili.

Kramar ima občutek, da je TNP državi v breme, zato je predlagal, da bi upravljanje parka prenesli na lokalne skupnosti. Glede tega pa je Lipič menil, da bi bilo, če se bo upravljanje parka preneslo na lokalne skupnosti, bolje, da se namesto nacionalnega parka oblikujejo regijski parki.