c S

V četrtek v DZ predstavitev proračuna za prihodnji dve leti

03.10.2017 13:22 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - DZ se bo v četrtek, 5. oktobra, na izredni seji seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti ter ostalimi proračunskimi dokumenti, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Milana Brgleza. Nato bo stekla razprava na sejah delovnih teles, DZ pa bo oba proračuna potrjeval predvidoma sredi novembra.

Vlada je proračunske dokumente potrdila minuli četrtek, ta četrtek ob 16. uri pa jih bosta v skladu s poslovnikom DZ poslankam in poslancem predstavila predsednik vlade Miro Cerar in finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Skupaj bosta za nastop imela 60 minut časa.

Vsebinske razprave poslovnik na tej seji ne predvideva, pač pa bo potekala pozneje na sejah zainteresiranih delovnih teles državnega zbora. Te bodo sklicane v času od 6. do 13. oktobra, tri dni pozneje pa se izteče rok za vlaganje dopolnil.

Kot zadnji bodo proračunske dokumente in vložena dopolnila vzeli pod drobnogled člani odbora DZ za finance in monetarno politiko kot matično delovno telo za obravnavo proračuna. Za datum te seje je kolegij določil 20. oktober.

Zatem bo imela vlada do 6. novembra čas, da na osnovi razprav in vloženih dopolnil pripravi dopolnjen predlog obeh proračunov, ki ju bo zatem vnovič obravnaval odbor za finance. Tako pripravljene proračunske dokumente bo nato potrjeval DZ, kar bi se lahko zgodilo na seji drugi ponedeljek v novembru.

Proračun za prihodnje leto, ki ga je DZ sprejel že novembra lani, ob 9,27 milijarde evrov predvidenih prihodkov določa najvišji obseg izdatkov pri 9,57 milijarde evrov. S tem naj bi beležil 305,4 milijona evrov primanjkljaja, vendar pa so višji prilivi zaradi gospodarske rasti dali vladi prostor za povečanje tako prihodkov kot odhodkov in celo odpravo primanjkljaja prej, kot je načrtovala doslej.

Proračunski prihodki za leto 2018 so po novem predvideni v višini 9,68 milijarde evrov, odhodki pa v višini 9,63 milijarde evrov. Leto pozneje je ob 9,75 milijarde evrov prihodkov predvidenih za 9,70 milijarde evrov odhodkov. Proračun bo tako v obeh letih beležil nekaj nad 50 milijonov evrov presežka, kar predstavlja 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Predloga proračunov za prihodnji dve leti v skladu z ustavo in zakonom o fiskalnem pravilu zasledujeta postopno uravnoteženje prihodkov in izdatkov, upoštevata pa tudi sprejete nove obveznosti, ki so nastale od konca lanskega leta, ko je bil sprejet proračun za leto 2018. Načrtovani izdatki se najbolj povečujejo za področja prometa in prometne infrastrukture, znanosti in informacijske družbe, zdravstvenega varstva ter podjetništva in konkurenčnosti.