c S

Z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti se za bolnike nič ne spreminja

03.10.2017 11:52 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na prvi dan zbiranja podpisov pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ponovno poudarila, da novela ne ukinja koncesij, pač pa jih ureja na zakonit in transparenten način. Zagotovila je, da se za bolnike nič ne spreminja oz. da je nasprotno in bo zanje kvečjemu bolje.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti določa pogoje, pod katerimi lahko zasebnik dobi koncesijo. Vsi koncesionarji bodo imeli samodejno podaljšanje koncesije za 15 let, je pojasnila ministrica v izjavi novinarjem v DZ. Po zakonu se lahko koncesije še enkrat podaljšajo za 15 let, torej gre za obdobje 30 let, je poudarila in dodala, da se tako za bolnike nič ne spreminja.

Po njenih besedah želijo "nekateri v javnosti pojasnjevati oz. da ne rečem zavajati ljudi, da bodo ostali brez osebnega zdravnika". "Z definicijo javne zdravstvene službe bomo prvič v zgodovini Slovenije z načinom transparentnega podeljevanja koncesij omogočili kakovostnejšo in boljšo dostopnost do storitev tudi prebivalcem na bolj odročnih, ruralnih območjih, ker se bodo ugotavljale potrebe ljudi, ne pa želje in poznanstva za podeljevanje koncesij," je poudarila Kolar Celarčeva.

Vsaka država, v kateri se plačujejo storitve iz javnega denarja, ima po njenih besedah dolžnost, pravico in odgovornost do prebivalcev, da to področje ureja. "Ne moremo dopustiti, da bi posamezne skupine iz javnega denarja kovale dobičke na račun zmanjšanega obsega zdravstvenih storitev," je dodala.

V noveli zakona so po njenih navedbah posebne prehodne določbe, ki na zelo mehak način urejajo prehod ob morebitnem poteku koncesije. Določeno je tudi obdobje, da to ugotavljajo, in sicer po ministričinih navedbah eno leto pred iztekom koncesije, kar jim daje možnost ugotavljanja potreb mreže.

Spomnila je na primanjkljaj zlasti družinskih zdravnikov na primarni ravni. Strategija razvoja je krepitev primarne ravni, je poudarila Kolar Celarčeva in dodala, da je treba državljanom čim več storitev zagotoviti v okolju, kjer živijo. S tem bodo po njenem mnenju tudi zmanjšali pritisk na bolnišnice.

Pobudniki referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti lahko z današnjim dnem začnejo zbirati podpise pod zahtevo za razpis referenduma. Potrebnih 40.000 podpisov državljanov morajo zbrati v 35 dneh.

Pobudo za začetek referendumskih postopkov, podprto z več kot 5000 podpisi, je sicer v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk. Ob vložitvi podpisov je ocenil, da je novela pomanjkljiva in škodljiva za bolnike, saj da se bodo še podaljšale čakalne dobe, ter zatrdil, da s pobudo ne gre za ščitenje interesov koncesionarjev. Podpise so zbirali tudi člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov.