c S

Nekdanji davčni inšpektor Perić uradno ob magisterij

03.10.2017 10:34 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Nekdanji davčni inšpektor Đorđe Perić ni več magister znanosti, saj je pravna fakulteta Univerze v Ljubljani v uradnem listu objavila preklic tega naziva. Njegova magistrska naloga naj bi bila namreč prepis besedil drugih avtorjev in diplomske naloge s podobnim naslovom.

Perić je magistrsko delo z naslovom Izvrševanje zakona o dohodnini, ki je nastajalo pod mentorstvom zdaj poslanca SMC Mitje Horvata, uspešno zagovarjal leta 2002, dobro leto in pol po diplomi. Ker se je pojavil sum, da je njegova naloga prepis besedil drugih avtorjev in diplomske naloge s podobnim naslovom (Izvrševanje kazni o dohodnini), se je na pravni fakulteti začel postopek za odvzem magistrskega naziva. Horvat je za časnik Delo že pred časom povedal, da nikoli ni podvomil o pristnosti te naloge, ker je Perić med pisanjem naloge delal kot davčni inšpektor in zato dobro poznal področje.

Nekaj let prej, preden se je pojavil sum o nepristnosti Perićevega magisterija, je senat ljubljanske pravne fakultete ugotovil, da je kar 107 strani njegove doktorske disertacije dobesedno prevedenih ali prepisanih iz Poročevalca državnega zbora in magistrske naloge Ane Jovanović. Na podlagi tega je menil, da bi bilo treba Periću odvzeti naziv doktorja znanosti.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so začeli postopek, a se je Perić pritožil. V tej zadevi je upravno sodišče odločalo štirikrat, nazadnje je februarja letos razsodilo, da se Perićeva tožba proti sklepu ministrstva o dovolitvi obnove postopka izobraževanje zavrne. Ministrstvo je tako izvedlo nov postopek. Končali so ga 13. julija, a ni znano, kako so se odločili. Na odločbo, za katero so na časniku zaprosili sredi septembra, še čakajo.

Perić je zdaj upokojen. Nazadnje pa je bil zaposlen na Elektru Ljubljana, poroča časnik Delo.