c S

Za uboj pri Trbovljah zvišali kazen

03.10.2017 09:09 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Ljubljansko višje sodišče je presodilo, da je Asmir Sulejmanović kriv uboja znanca Branimirja Bajdeta na Ključevici nad Trbovljami ter da je na okrožnem sodišču za to kaznivo dejanje dobil prenizko kazen. Upoštevaje uboj in kaznivo dejanje odvzema motornega vozila so mu določili enotno kazen 16 let in dva meseca zapora.

Višji sodniki so zvišali kazen 30-letnemu Trboveljčanu Asmirju Sulejmanoviću zaradi uboja Branimirja Bajdeta lanskega julija. Skupno bo moral v zaporu ostati 16 let in dva meseca. Marca je na ljubljanskem okrožnem sodišču dobil 14 let in sedem mesecev, a se je tožilstvo na takšno odločitev pritožilo. Pritožila se je sicer tudi zagovornica Irena Ferme, a ni uspela.

Sulejmanovića so spoznali za krivega, da je 20. julija lani na Ključevici pod Kumom 63-letnega Bajdeta, ki mu je večkrat v zameno za denar pomagal pri spravilu lesa, nalašč povozil s traktorjem. Potem mu je na nogo privezal verigo, ga s traktorjem odvlekel do roba gozda in odvrgel v globel. Z Bajdetovim traktorjem se je nato odpeljal do Radeč, kjer je parkiral, nato pa poklical taksi, da ga je odpeljal v Celje.

Obtoženi je vseskozi trdil, da je Bajdeta povozil ponesreči. Naj bi se namreč sprla, nato je sedel na traktor, da bi šel v gozd po les. Pritisnil je na plin, takrat pa je pred vozilom nenadoma zagledal senco in zaslišal pok. Nesreča ga je spravila v obup, zato je šel v hišo in se napil. Policije ni poklical, ker je bil že večkrat obsojen in v svojem okolju veljal za dežurnega krivca, je tako na okrožnem kot na višjem sodišču opozarjala Fermetova.

Skozi ves postopek se je trudila dokazati, da Sulejmanović ni imel nobenega motiva za uboj, kajti Bajde je bil zanj in njegovo družino vir zaslužka. V nasprotju z mnenjem sodnikov je menila, da mu ni mogoče dokazati niti kaznivega dejanja odvzema motornega vozila, češ da se je že prej pogosto vozil z Bajdetovim traktorjem, in to z njegovim dovoljenjem. Po njenem mnenju je edino, kar bi mu lahko očitali, kaznivo dejanje skrunitve trupla. Da je torej z Bajdetom grozljivo ravnal, ko je že umrl.

Toda tako pri okrožnih kot pri višjih sodnikih je zagovornica naletela na gluha ušesa. Bolj so prisluhnili argumentom tožilke Katjuše Čeferin. Za umor je zahtevala najvišjo, 30-letno zaporno kazen. Z umorom iz koristoljubja se sodniki sicer niso strinjali, so pa menili, da so Sulejmanoviću okrožni sodniki za uboj odmerili prenizko kazen. Čeferinova je za primer, da ostane pri tem kaznivem dejanju, predlagala enotno kazen 16 let in dva meseca zapora. Takšno kazen so mu tudi izrekli, s čimer je sodba postala pravnomočna, poroča današnji Dnevnik.