c S

Ruski opozicijski voditelj Navalni znova v zapor

03.10.2017 08:49 Moskva, 02. oktobra (STA) - Sodišče v Moskvi je opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega danes obsodilo na 20 dni zapora zaradi večkratnega kršenja zakona o organizaciji javnih prireditev. Policija je 41-letnega Navalnega prijela minuli petek, ko se je odpravljal na zborovanje v Nižni Novgorod.

"To je darilo za Putina za njegove rojstni dan," je dejal Navalni na sodišču. Ruski predsednik Vladimir Putin bo 7. oktobra praznoval 65. rojstni dan.

"Starec Putin se tako boji naših zborovanj v regijah, da se je odločil, da se bo osrečil z majhnim darilom za svoj rojstni dan. Tako je varneje," je Navalni kasneje zapisal na Twitterju.

Eden najglasnejših kritikov Kremlja se je v petek zjutraj odpravljal z vlakom v Nižni Novgorod, kjer naj bi imel popoldne zborovanje. Tamkajšnje oblasti mu niso želele izdati dovoljenja za dogodek, vendar so njegovi privrženci napovedali, da bodo vseeno prišli.

Tiskovni predstavnik moskovske policije je sporočil, da so Navalnega pridržali zaradi več pozivov k udeležbi na prepovedanem javnem dogodku.

Navalni organizira zborovanja po vsej Rusiji, nazadnje v Habarovsku in Vladivostoku. Ob zadnjih dveh shodih v Moskvi 26. marca in 12. junija, ki so ju oblasti prepovedale, ga je policija aretirala, še preden je prišel na prizorišče. Obakrat je bil obsojen na 15 oz. 25 dni zapora zaradi organiziranja nedovoljenega protesta.

Karizmatični politik je želel kandidirati na predsedniških volitvah marca prihodnje leto, vendar so mu volilne oblasti to prepovedale, ker je bil zaradi prevare obsojen za pogojno kazen.