c S

Za Katalonijo odziv Bruslja razjeda verodostojnost in ugled EU

03.10.2017 08:37 Bruselj, 02. oktobra (STA) - Katalonci so razočarani, užaloščeni in razburjeni zaradi mlačnega odziva Evropske komisije na nasilje ob nedeljskem referendumu, ki po njihovem mnenju razjeda verodostojnost in ugled EU, je danes v Bruslju poudaril predstavnik katalonske vlade pri EU Amadeu Altafaj, sicer bivši tiskovni predstavnik Evropske komisije.

"Razočarani smo," se je odzval Altafaj na današnjo izjavo komisije, ki ji očita, da je preveč splošna in da v njej ni niti besede o 893 ranjenih Kataloncih, ki so državljani EU. Katalonci so zato po njegovih besedah "užaloščeni in razburjeni".

Komisija je danes sporočila, da "nasilje nikdar ne sme biti sredstvo v politiki", pozvala vse ključne igralce k hitremu premiku od konfrontacije k dialogu ter opozorila, da je zdaj čas za enotnost in stabilnost, ne za delitve in fragmentacijo.

Takšen odziv iz Bruslja v Kataloniji, ki je bila vselej zelo proevropska, razjeda verodostojnost in ugled EU, je opozoril katalonski predstavnik pri EU. "Nevtralnost ni več nevtralna," je ponazoril problem pasivne drže komisije.

Altafaj, ki je bil pred leti tiskovni predstavnik tedanjega evropskega komisarja Ollija Rehna in tako delovanje komisije pozna od znotraj, kot glavni razlog za mlačen odziv komisije navaja dejstvo, da komisija ni tako močna, kot trdi, da je.

Komisija je močna, ko jo članice podpirajo. EU je in bo vselej ostala "zasebni klub članic", tako da je eno ključnih načel delovanja solidarnost med članicami, še zlasti med velikimi, in med štirimi največjimi je tudi Španija, je pojasnil.

Med razlogi za pasivnost Bruslja predstavnik katalonske vlade pri EU navaja tudi finančno stabilnost Španije, ki je nedavno potrebovala finančno pomoč, saj je finančna stabilnost po njegovih besedah vselej tesno povezana s politično.

Pomembna pa je tudi politična solidarnost najvplivnejše evropske politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), saj je španski premier Mariano Rajoy eden njenih redkih članov, ki je preživel finančno krizo, je še ocenil Altafaj.

Čeprav se je EU na sploh odzvala z distanco in previdno, pa je bilo nekaj izjem, med katerimi je katalonski predstavnik v Bruslju izpostavil belgijskega in slovenskega premierja Charlesa Michela in Mira Cerarja.

Predstavnik katalonske vlade pri EU je sicer danes v Bruslju v pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov še ponovil poziv predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta k mednarodnemu posredovanju.

Izpostavil je, da si Katalonci v tej vlogi najbolj želijo EU. Posredovala bi lahko Evropska komisija, meni Altafaj in poudarja: "Pogrešamo politično komisijo, ki trdi, da je njena vloga majhna pri majhnih rečeh in velika pri velikih. To je velika stvar."

O možnosti, da bi Rajoy pristal na posredovanje tretje strani, Altafaj pravi, da nima velikih pričakovanj, saj bi bila ta poteza zanj in njegovo stranko razumljena kot poraz, saj demokracija v Španiji še ni zrela in v politiki še ni pravega pogajalskega duha.

Katalonski predstavnik ni želel govoriti o podrobnostih glede možnega mednarodnega posredovanja. Poudaril je, da je prva zahteva Kataloncev ustavitev nasilja in umik španskih varnostnih sil ter da bodo ostali zvesti volji ljudi, izraženi na referendumu.

Poudaril je tudi, da je treba najprej spraviti obe strani za skupno mizo in sprejeti ukrepe, ki bi obnovili močno spodkopano zaupanje, pri čemer je izpostavil osemnajst jalovih katalonskih poskusov dialoga od vzpostavitve Puigdemontove vlade.

O katalonskem vprašanju bodo v torek v Strasbourgu predvidoma razpravljali evropski komisarji na rednem tedenskem kolegiju. Mnenja v komisiji so različna, nekateri niso zadovoljni z današnjo izjavo komisije, je še povedal Altafaj.