c S

Juncker v pogovorih s Cerarjem o arbitraži opozoril na "mirno reševanje sporov"

03.10.2017 08:36 Ljubljana/Bruselj, 02. oktobra (STA) - Premier Miro Cerar se je danes po telefonu slišal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Govorila sta tudi o vprašanju arbitraže med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je Juncker podprl "mirno reševanje sporov o meji med članicami" in poudaril, da je zdaj čas za enotnost in stabilnost, so sporočili iz Bruslja.

Kot je za STA pojasnila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva, sta se s Cerarjem v popoldanskem telefonskem pogovoru posvetila "vprašanjem, ki so v interesu Slovenije in unije kot celote". V okviru slednje teme sta nadaljevala pogovore, ki so bili načeti na vrhu v Tallinnu prejšnji teden in glede govora o prihodnosti EU, ki ga je septembra predstavil Juncker.

Glede vprašanja arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško pa je slovenski premier Junckerju pojasnil razloge za odpoved srečanja s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem v Zagrebu. To je bilo načrtovano za prejšnji teden, a se je Cerar odločil za odpoved, potem ko je Plenković v govoru pred Generalno skupščino Združenih narodov zavrnil možnost uveljavitve arbitraže, krivdo za njeno nespoštovanje pa pripisal Sloveniji.

Andreeva je za STA pojasnila, da je Juncker v pogovorih s Slovenijo poudaril, "da komisija podpira mirno rešitev sporov o mejah med državami članicami in da je zdaj čas za enotnost in stabilnost".

Popoldanski pogovor z Junckerjem so potrdili tudi v Cerarjevem kabinetu, več o vsebini pogovorov pa niso želeli razkriti.

Neuradno naj bi sicer Cerar dobil tudi zagotovila, da bo Evropska komisija še naprej močno angažirana pri reševanju zadeve.