c S

Pristojna komisija DS kljub kritikam podprla spremembe zakona o glavnem mestu

03.10.2017 08:31 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Komisija DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je na današnji seji kljub kritični razpravi podprla vladni predlog sprememb zakona o glavnem mestu. Komisija je zasedala skupaj s skupino lokalnih interesov, ki pa se je izrekla proti spremembam. Prevladal je očitek, da zakonski predlog neupravičeno favorizira ljubljansko mestno občino.

Vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Roman Lavtar je pojasnil, da spremembe posegajo v način določanja deleža dohodnine, ki bo za posamezno proračunsko leto pripadal Mestni občini Ljubljana (Mol) kot glavnemu mestu. Ta po predlogu ne bo smel biti nižji od 0,60 odstotka in ne višji od 0,80 odstotka, četudi bi izračun po določeni metodologiji pokazal drugače.

Za leto 2018 je delež določen na najnižji meji, to je pri 0,60 odstotka, sicer pa bi Mol pripadlo 0,37 odstotka. Lavtar je poudaril, da so predlagane spremembe odgovor na dodatne naloge in stroške, ki jih ima Ljubljana kot glavno mesto, in v ničemer ne vplivajo na financiranje drugih občin. Po njegovih besedah ne gre mešati zakona o glavnem mestu in zakona o financiranju občin.

Svetniki, ki so sodelovali v razpravi, so bili predvsem kritični do zakonskega predloga. Alojz Glavač je dejal, da Mol že itak toliko odstopa od slovenskega povprečja, da je pravzaprav država v državi, pa ji spremembe vendarle namenjajo še več sredstev. Dodal je, da položaj glavnega mesta Mol ne prinaša zgolj dodatnih nalog, ampak tudi prednosti, ki se kažejo v večjem dohodku.

Miloš Pohole je predstavnike ministrstva vprašal, ali zakonski predlog prinaša Mol več ali manj sredstev, in koliko je tega denarja. Lavtar je odgovoril, da spremembe pomenijo za Ljubljano več denarja, ni pa postregel s konkretnim zneskom. Prav tako ni pojasnil, kje namerava vlada dobiti dodaten denar za Mol, oz. kdo ga bo zaradi tega dobil manj.

V razpravi je bilo slišati tudi kritiko, da vlada favorizira Mol na škodo drugih občin, s tem pa le še povečuje razvojni razkorak med državnim centrom in periferijo. Lavtar je zavrnil očitek o privilegiranem položaju Ljubljane in opozoril, da bodo v letu 2018 tudi druge občine dobile občutno več sredstev. S tako razlago se ni strinjal Bojan Kontič.

Občine po njegovih besedah ne bodo dobile dodatnih sredstev, ampak jim bo le vrnjen denar, ki jim je bil vzet, in še to ne v celoti, če se upošteva rast stroškov v vmesnem času. Se je pa Kontič, ki je tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije, strinjal z Lavtarjem, da je treba ločevati med zakonom o glavnem mestu in zakonom o financiranju občin.

Sicer bo parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo drugo obravnavo vladnega predloga sprememb zakona o glavnem mestu opravil predvidoma v sredo. Pri tem se bo seznanil tudi s stališčem komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.