c S

Katalonske oblasti za mednarodno posredovanje v sporu med Barcelono in Madridom

02.10.2017 16:28 Barcelona, 02. oktobra (STA) - Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je danes pozval k mednarodnemu posredovanju v krizi, v kateri si nasproti stojita njegova separatistična vlada in osrednja španska vlada. Dan po glasovanju o neodvisnosti Katalonije, katerega izid je po njegovih besedah zavezujoč, je tudi zahteval, da Madrid umakne svoje policijske enote.

Puigdemont je po nedeljskem dogajanju danes sklical nujno zasedanje svoje vladne ekipe. Kot je novinarjem dejal po sestanku, je v sporu med Madridom in Barcelono nujno potrebna mediacija. "To pomeni, da mora biti prisotna tretja stran, ki mora biti mednarodna, da bi dosegli učinkovitost," je dejal.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je dodal, da zaenkrat ni še nikakršnih indicev, da bi Evropska unija želela prevzeti to vlogo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nedeljskega referenduma o neodvisnosti Katalonije se je kljub številnim ukrepom Madrida za njegovo preprečitev po navedbah tamkajšnjih oblasti udeležilo nekaj več kot 2,2 milijona od 5,3 milijona volilnih upravičencev oz. 42 odstotkov volilnih upravičencev. Od teh jih je 90 odstotkov podprlo neodvisnost.

Puigdemont je v nedeljo zatrdil, da so prebivalci te španske regije s tem pridobili pravico do neodvisne države, ki bo republika. Danes je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ponovil, da so rezultati glasovanja zavezujoči, o morebitni razglasitvi neodvisnosti pa bo sedaj odločil katalonski regionalni parlament.

Glasovanje je sicer v veliki meri zasenčilo nasilje policije, ki je tudi na dan referenduma skušala preprečiti oddajanje glasov ter zasegala glasovnice in volilne skrinjice. Po zadnjih podatkih je pri tem poškodbe utrpelo 893 ljudi.

Puigdemont je danes od Madrida zahteval, da "zaradi teh represivnih dejanj umakne vse svoje policijske sile", ki jih je prav z namenom preprečitve glasovanja v Katalonijo napotila osrednja vlada.

Po napetem dnevu pogovori potekajo v Madridu. Španski premier Mariano Rajoy je dan začel s pogovori s predstavniki svoje Ljudske stranke, še danes pa naj bi se sestal tudi z voditeljem opozicijskih socialistov Pedrom Sanchezem in vodjo sredinske stranke Ciudadanos (Državljani) Albertom Rivero.

Rajoy je sicer v nedeljo zatrdil, da v Kataloniji ni bilo referenduma. Španski pravosodni minister Rafael Catala pa je danes v pogovoru za špansko televizijo dejal, da bo vlada v Madridu naredila vse, kar ji omogoča zakon, da bo preprečila katalonski vladi razglasitev neodvisnosti pokrajine.