c S

ZN pozivajo Španijo k preiskavi nasilja med glasovanjem v Kataloniji

02.10.2017 17:25 Barcelona, 02. oktobra (STA) - Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je danes pozval španske oblasti, naj preiščejo morebitne kršitve v posredovanju policije na nedeljskem glasovanju o neodvisnosti v Kataloniji. Referendumski dan je namreč zaznamovalo nasilje policije, ki je skušala preprečiti glasovanje.

"Zelo me je zmotilo nasilje v Kataloniji v nedeljo. Pozivam španske oblasti, naj zagotovijo temeljito, neodvisno in nepristransko preiskavo vseh nasilnih dejanj," je v izjavi sporočil Husein. Kot je dodal, mora biti odziv policije vedno "sorazmeren in nujen", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska policija je v nedeljo posredovala z namenom preprečitve glasovanja, ki ga je vlada v Madridu označila za nezakonitega. Med drugim so policisti uporabili gumijevke in gumijaste naboje. Zdravniško oskrbo je poiskalo skoraj 900 ljudi, pri čemer so zdravstvene službe poškodbe potrdile pri 92.

Španski premier Mariano Rajoy je poudaril, da so varnostne sile izpolnile svojo dolžnost ter da je zmagala pravna država. Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je po drugi strani zatrdil, da je policija silo uporabila nekritično, in sicer proti ljudem, ki so mirno demonstrirali.

Husein je Madrid danes sicer še pozval, naj nemudoma odobri obisk strokovnjakinje ZN za pravico do mirnega zborovanja Annalise Ciampi. Ta je za obisk zaprosila minuli teden, a se Madrid še ni odzval, še navaja AFP.