c S

V javni razpravi pravilnik o enotni embalaži tobačnih izdelkov

02.10.2017 16:19 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Ministrstvo za zdravje je poslalo predlog pravilnika o enotni embalaži tobačnih izdelkov v enomesečno javno obravnavo. Ta predvideva standardiziran izgled embalaže tobačnega izdelka, na kateri razen imena tržne znamke in proizvajalca ni logotipov, barv, podob, promocijskih sporočil ali kakršnihkoli drugih oznak značilnosti izdelka.

Predlog pravilnika določa točno določen odtenek (Pantone 448 C) embalaže tobačnih izdelkov, pri čemer ne sme biti sijaja, prav tako ne smejo imeti barvnih ali neprosojnih lepil. Na zunanji embalaži je dovoljeno navajati znamko in ime vrste cigaret oz. tobaka, število cigaret oz. maso v gramih, podatke o proizvajalcu (ime proizvajalca izdelka, naslov, elektronski naslov proizvajalca in telefonska številka), črtno kodo in kalibracijsko oznako.

Tudi ovoj embalaže bo moral biti prozoren in gladek, trak za odpiranje na ovoju pa je lahko le prozoren ali črn ter širok kvečjemu tri milimetre. V pravilniku je predvideno tudi ime pisave ter velikost, kot tudi površina na embalaži, kjer je dovoljeno besedilo.

Pravilnik določa tudi videz cigarete. Papirček, filter ali drug del cigarete, razen vsebovanega tobaka, bo moral biti bele barve s končnim slojem brez sijaja, pri čemer bo lahko papirček ali ovoj, ki obdaja konec cigarete, ki ni namenjen prižiganju, obarvan v odtenku plute. Na cigareti bo lahko natisnjeno besedilo, ki navaja znamko in ime vrste cigarete.

Predlog pravilnika je nastal na podlagi letos sprejetega zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, v katerem se med drugim predvideva uvedba enotne embalaže tobačnih izdelkov. Embalaža je namreč pomemben del marketinga tobačnih izdelkov.

Prav enotna embalaža tobačnih izdelkov je bila ena od tem, okoli katerih so se kresala mnenja med zainteresiranimi javnostmi, kot tudi v koaliciji, kjer so se nekateri bali tožb tobačne industrije zaradi domnevnega kršenja patentne zakonodaje.

Do sedaj so enotno embalažo tobačnih izdelkov uvedli že po več državah, prva je to storila Avstralija decembra 2012. Tobačna industrija je vložila več tožb proti državam, ki so uvedle enotno embalažo, a je tožbe izgubila. Proti Sloveniji takšne tožbe (še) niso vložili. Je pa Slovenija prva država, ki uvaja enotno embalažo na območju Vzhodne in Srednje Evrope.

Glede na protitobačni zakon se bo enotna embalaž začela uporabljati 1. januarja 2020.