c S

ZSSS opozarja na vse več pritiskov na sindikalne zaupnike v podjetjih

02.10.2017 13:24 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Delodajalci namesto dialoga z zaposlenimi v vedno več primerih raje izberejo pritisk na sindikalne zaupnike, opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Na novinarski konferenci v Ljubljani so predstavili primer, ko je direktor podjetja vložil zasebno tožbo proti predsedniku sindikata zaradi obrekovanja.

Primerov, ko vodstvo podjetja raje "udari po sindikalnih zaupnikih" je po besedah izvršnega sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Zorka vedno več. "Namesto, da bi spoštovali zakonske določbe, se ustrahuje predstavnike zaposlenih, ki so legitimno izvoljeni v člane sindikata, to pomeni ustrahovanje vseh članov sindikata. Vse več je groženj z vlaganjem kazenskih ovadb," je dejal Zorko.

Ob tem je izpostavil, da bi se morale tovrstne prijave obravnavati hitro, da se primer, ko gre za diskriminacijo sindikalnega zaupnika, hitro zavrže.

Prepričan je, da kjer poteka dialog med sindikatom in delodajalcem, temu sledi tudi dober poslovni uspeh, kjer pa je strahovlada, je fluktuacija zaposlenih velika. "Namen tovrstnih kazenskih ovadb je jasen - da se sindikalnega zaupnika odstrani, ali pa umiri. Ko je sindikalni zaupnik na udaru nadrejenega tvega zaposlitev in s tem tudi svojo socialno varnost, in tega se vodstvo zaveda. Zato je treba tu urediti kaj tudi na zakonodajni ravni," je še dodal Zorko.

Prvi mož sindikata Dušan Semolič je spomnil, da je v Sloveniji vse preveč primerov, ko na papirju uspešna podjetja dajejo vedeti, da pri njih sindikata ne bo, kajti če kdo, oni skrbijo za delavce. "Vsak poskus sindikalnega organiziranja jemljejo kot nezaupnico njim. Popolno nerazumevanje sindikalizma je pri nas še zelo prisotno. Vse pogosteje imamo primere, ko pride sindikalni zaupnik k nekomu iz uprave, s problemom, je poleg člana uprave že kar odvetnik," je dejal Semolič.

Predsednik sindikata letalsko tehničnega osebja v podjetju Adria Airways Tehnika Matej Jemec je predstavil svoj primer, ko je zaradi sindikalnega boja letos poleti s strani direktorja družbe Maksa Peleta prejel zasebno tožbo zaradi obrekovanja. Jemec je dejal, da je Peletu očital, da je nespoštljiv do delavcev, kar da je slednji ocenil za žaljive obdolžitve.

Jemec je predstavil razmere, v katerih deluje sindikat, ki mu predseduje. Opozoril je, da so se razmere poslabšale potem, ko je družba novembra 2015 prišla v roke novim lastnikom, ki so aprila 2016 odpovedali podjetniško kolektivno pogodbo, ki je začela veljati dobre tri leta prej, kot zastarelo. Januarja letos so dobili nov predlog kolektivne pogodbe, s katero so, tako Jemec, drastično posegli v pravice delavcev, predvsem letalskih tehnikov.

"Od trenutka, ko je podjetje prešlo v roke novega lastnika, sta zaradi hudih pritiskov podjetje zapustila že dva sindikalna zaupnika, zaradi česar zaposleni tudi nimajo predstavnika zaposlenih v upravi družbe. Podjetje je v zadnjih dveh letih zapustilo tudi okrog 20 zaposlenih, od tega več kot ducat licenciranih letalskih tehnikov, ki niso nadomestljivi čez noč. Letos jeseni, ko bo nov višek servisiranja letal, ni ogrožen samo sindikat, ampak obstoj podjetja zaradi nam nerazumljivih pritiskov direktorja," je še poudaril Jemec.