c S

Severna liga obsodila nasilje v Kataloniji

02.10.2017 13:20 Rim, 02. oktobra (STA) - Italijanska opozicijska stranka Severna liga je obsodila nasilja na nedeljskem katalonskem referendumu o neodvisnosti. Hkrati so v stranki spomnili, da v Lombardiji in Benečiji pripravljajo referendum o avtonomiji, ki bo 22. oktobra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Vlada, ki gre z gumijevkami nad upokojence, je blazna. Lahko se ne strinjate, da je bil referendum razpisan ob nespoštovanju pravil, a ne smete uporabiti nasilja," je izjavil vodja stranka Matteo Salvini. Dodal je, da bosta referenduma v Lombardiji in Benečiji popolnoma zakonita.

"Zagovarjamo mirno pot. Spoštujemo pravila, a želimo več pristojnosti za naši deželi," je še dejal prvi mož Severne lige.

Na neobvezujočem referendumu 22. oktobra bodo volivci Lombardije in Benečije odločali, ali naj deželi dobita "dodatno obliko avtonomije". Severna liga je na oblasti v obeh deželah, po referendumu pa želi z Rimom začeti pogajanja o razširitvi deželnih pristojnosti.

Referendum 22. oktobra po potekal po elektronskem sistemu. Če bo večina za, si namerava Severna liga prizadevati, da bi od vlade v Rimu izposlovali, da najmanj 50 odstotkov davkov, ki jih deželi pošiljata v Rim, poslej ostane v deželah. Demokratska stranka bivšega premierja Mattea Renzija je referendum že kritizirala, ker ni obvezujoč, prav tako pa bo stal veliko davkoplačevalskega denarja, še navaja APA.