c S

V Kamerunu smrtne žrtve na shodih za samostojnost angleško govorečega dela države

02.10.2017 10:58 Yaounde, 02. oktobra (STA) - V angleško govorečem delu Kameruna v Ekvatorialni Afriki so zagovorniki samostojnosti ob koncu tedna pripravili proteste za samostojnost tega dela države, na katerih je prišlo do izgredov med protestniki in policijo. Ti so po zadnjih podatkih zahtevali najmanj osem smrtnih žrtev.

Shode, na katerih so simbolično razglasili samostojnost Ambazonije, so pripravili ob 56-obletnici priključitve regije Kamerunu. Sisiku Ayuk se je prek družbenih medijev tudi oklical za predsednika Ambazonije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nismo več sužnji Kameruna," je ob tem izjavil Ayuk.

Župan mesta Kumbo Donatus Njong Fonyuy je po poročanju britanskega BBC pojasnil, da je pet smrtnih žrtev zapornikov, ki so jih ustrelili, ko je zapor zajel požar.

Protesti angleško govoreče manjšine v Kamerunu so se začeli lani zaradi nezadovoljstva, ker naj bi bili pripadniki angleško govoreče manjšine pogosto izključeni iz javnih služb, prav tako naj bi jim vsiljevali francoski jezik in pravosodni sistem. Gibanje, ki se je začelo kot gibanje za večje pravice, se je nato razvilo v gibanje za samostojnost angleško govorečega dela Kameruna.

Večina od 22 milijonov prebivalcev Kameruna govori francoski jezik, petina pa angleščino, še navaja AFP.

Po koncu prve svetovne vojne sta si Kamerun razdelili Francija in Velika Britanija. Francoski del Kameruna je postal samostojen leta 1946. Severni del britanskega Kameruna se je na referendumu leta 1961 odločil za Nigerijo, južni del pa za združitev s francosko govorečim delom Kameruna. Zvezna republika Kamerun je bila ustanovljena 1. oktobra 1961, odpravili pa so jo leta 1972, ko so državo preimenovali v združeno republiko Kamerun. Od leta 1984 je republika Kamerun.