c S

Predstavnik katalonske vlade EU poziva, naj ukrepa proti Madridu

02.10.2017 11:23 Barcelona, 02. oktobra (STA) - V Kataloniji se je odvil referendum, ne glede na to, kaj pravi španski premier Mariano Rajoy, je danes dejal vodja delegacije katalonske regionalne vlade v Srednji Evropi Adam Casals. Tako nasilnega ukrepanja policije po njegovih besedah ni pričakoval nihče. EU pozivajo, naj proti Madridu sproži postopek zaradi kršenja temeljnih pravic.

Ukrepanje španske policije na dan glasovanja je bilo grozljivo, je dejal Casals. Na ulicah Barcelone takšnega nasilja ni bilo videti od 70. let preteklega stoletja, je dejal na podlagi pogovorov s tistimi, ki se še spominjajo zadnjih let Francove diktature. Za prek 800 ranjenih je po njegovih besedah odgovoren Rajoy.

"Včerajšnji dan je bil kot potovanje nazaj v času," je dejal. Kar se je zgodilo, ni sramotno samo za špansko demokracijo, temveč tudi za države v EU, je dejal in kot sramotno ocenil tišino EU.

"Zgodovina bo sodila tiste, ki so tiho," je menil.

EU pozivajo, naj na podlagi sedmega člena pogodbe EU proti Španiji ukrepa zaradi kršenja temeljnih pravic, s potencialnim "ciljem, da državo celo izključi iz EU". "Ni mogoče, da se nič ne zgodi, ko so državljanske in temeljne pravice sredi EU kršene na tak način," je dejal in spomnil, da so prebivalci Katalonije še vedno državljani Španije.

Po podatkih katalonske vlade je na glasovanju, ki je po mnenju Madrida nezakonit, za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov udeležencev. Udeležba je bila z 2,26 milijona volivci 42,3-odstotna.

A kot je k temu dodal Casals, je poleg tega policija zasegla dodatnih 400.000 glasovnic, še 700.000 ljudi pa je hotelo glasovati, a ni moglo. Upoštevaje te podatke je bila udeležba po njegovih besedah 57-odstotna. "Glede na te številke je jasno, da je Katalonija volila in odločila."

Podatke o izidu bodo sedaj predali regionalnemu parlamentu, ki je po besedah Casalsa "edina oblast, ki lahko sprejme odločitev o tem, ali bodo razglasili neodvisnost ali ne". Kot je trenutno videti, bi lahko na podlagi v začetku septembra sprejetega zakona razglasili neodvisnost, je dejal.

Katalonska regionalna vlada je po letih prizadevanj v nedeljo izvedla referendum o neodvisnosti, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za nezakonitega. Zakon, ki ga je v začetku meseca sprejel katalonski regionalni parlament, sicer predvideva razglasitev neodvisnosti v 48 urah po referendumu, če bi bila na njem z večinsko voljo takšna odločitev potrjena.