c S

V EU zadržani ob dogajanju na referendumu v Kataloniji

02.10.2017 09:40 Barcelona/Bruselj/Edinburgh, 01. oktobra (STA) - Evropska unija in države članice povezave so ob nasilju na referendumu o neodvisnosti Katalonije, kjer je v policijskem posredovanju poškodbe utrpelo več sto ljudi, kljub pozivom iz Barcelone zadržane. Nasilje je doslej obsodil le belgijski premier Charles Michel, zaskrbljenost pa je izrazil tudi slovenski premier Miro Cerar.

Zunanji minister katalonske vlade Raul Romeva i Rueda je Evropsko unijo pozval k posredovanju. "Evropske institucije pozivamo, naj obsodijo nasilje nad evropskimi državljani," je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

K posredovanju je predsednika in podpredsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in Fransa Timmermansa pozval tudi katalonski predstavnik pri EU Amadeu Altafaj.

Kljub temu v Bruslju za zdaj molčijo. Evropska komisija se je že pred referendumom izogibala izrekanju stališč glede referenduma, je pa poudarila, da je treba spoštovati zakone. Tako je na nek način stopila na stran Madrida, ki je referendum razglasil za nezakonit in neustaven.

Današnje nasilje je od evropskih voditeljev obsodil zgolj belgijski premier. "Nasilje nikoli ne more biti odgovor. Obsojamo vse oblike nasilja in ponavljamo poziv k političnemu dialogu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Michel.

Zaskrbljenost zaradi dogajanja v Kataloniji pa je izrazil tudi slovenski premier Cerar. "Pozivam, da se situacija rešuje po mirni, demokratični in pravni poti," je zapisal na Twitterju.

Vodja nemških socialdemokratov (SPD) in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je dejal, da je eskalacija v Španiji zaskrbljujoča. "Madrid in Barcelona morata zmanjšati napetosti in nemudoma začeti dialog," je dodal Schulz. SPD je članica nemške vladne koalicije, iz katere pa se namerava po nedavnem neuspehu na parlamentarnih volitvah posloviti. Nemška kanclerka Angela Merkel pa se doslej ni odzvala na današnje dogajanje.

Nekoliko ostrejši je bil litovski zunanji minister Linas Linkevicius. Po navedbah AFP je dejal, da je "dialog z lastnim ljudstvom obveza za Španijo". "Nasilje ne bo pomagalo," je opozoril.

Odzvala se je tudi škotska premierka Nicola Sturgeon, ki si sicer prizadeva za neodvisnost Škotske od Velike Britanije. "Čedalje bolj zaskrbljena sem nad fotografijami iz Katalonije. Ne glede na stališče o neodvisnosti - vsi moramo obsoditi te prizore in pozvati špansko vlado, naj spremeni svoje ravnanje, preden se kdo huje poškoduje. Naj ljudje mirno volijo," je sporočila.

V posredovanju policije na referendumu o neodvisnosti Katalonije je bilo po zadnjih podatkih ranjenih 465 ljudi. Ponekod je policija uporabila gumijaste naboje. Katalonske oblasti so nasilje obsodile in odgovornost zanj pripisale španskemu premierju Marianu Rajoyu. Madrid pa je odgovornost za "vse, kar se je zgodilo in kar bi se še lahko, če ne bodo končali te farse", pripisal katalonskim oblastem.