c S

Katalonska vlada: Madrid bo za nasilje odgovarjal pred mednarodnimi sodišči

02.10.2017 09:39 Barcelona, 01. oktobra (STA) - Tiskovni predstavnik katalonske vlade je na večerni novinarski konferenci v Barceloni dejal, da bo morala španska vlada zaradi nasilja policije med današnjim referendumom o neodvisnosti Katalonije odgovarjati pred mednarodnimi sodišči. Španski premier Mariano Rajoy, ki ga številni krivijo za razvoj dogodkov, pa je za 20.15 napovedal izjavo.

Tiskovni predstavnik katalonske vlade Jordi Trull je še sporočil, da je španska policija po zadnjih podatkih zaprla več kot 300 volišč od skupaj okoli 2300. Kljub temu in dejstvu, da je bila policija marsikje nasilna, pa so številni Katalonci oddali glasove.

Marsikje ljudje še volijo. Volišča naj bi se sicer zaprla ob 20. uri, a Trull je povedal, da bodo vsem, ki še čakajo v vrstah, omogočili glasovanje. Izrazil je prepričanje, da bodo našteli več milijonov glasovnic, saj "vidimo, da so glasovali milijoni". Za zdaj sicer ne ve, kdaj bodo končali štetje glasov, ki naj bi vzelo kar nekaj časa.

"Kar dela policija, je navadno divjaštvo, to je mednarodni škandal ... Španska država se je zelo kompromitirala in na koncu bo odgovarjala pred mednarodnimi sodišči ... Danes je Španija sramota Evrope," je še dejal Trull. Potrdil je tudi, da sta dva od skupaj več kot 400 ljudi, ki so zaradi nasilja poiskali pomoč, težje poškodovana. je dejal.