c S

Slovenski politiki večinoma obsojajo ravnanje španskih oblasti ob katalonskem referendumu

02.10.2017 09:38 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Slovenski politiki, ki so se odzvali na dogajanje v Kataloniji, so večinoma obsodili nasilje, ki ga izvajajo španske oblasti. Predsednik SD Dejan Židan je zapisal, da je pravica do samoodločbe naroda neodtujljiva pravica, kar velja tudi za Katalonijo. Nekateri so tudi opozorili, da evropska javnost ob dogajanju ne sme obmolkniti.

"Pravica do samoodločbe naroda je neodtujljiva pravica. To velja tudi za Katalonijo. Odločno obsojam vsakršno nasilje," je na Twitterju zapisal predsednik SD in podpredsednik vlade Židan. Predsednica NSi Ljudmila Novak je prav tako na Twitterju pozvala, naj v EU vladata demokracija in svoboda. "Obsojam nasilje nad ljudmi, ki izražajo svojo voljo," je zapisala.

Po mnenju predsednice Zavezništva Alenke Bratušek sta demokracija in spoštovanje človekovih pravic temelja Evrope in EU, zato se to, kar se te dni dogaja v Španiji, "preprosto ne bi smelo dogajati". "Vsak narod ima pravico do odločitve, ali si želi živeti avtonomno, v samostojni in suvereni lastni državi - in to velja tudi za Katalonce," je zapisala v posebnem odzivu.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE) je zapisal, da se v Kataloniji volilni dan, "ki bi moral biti v normalnih pogojih države praznik", spreminja v dan, ko je španska vlada zavrgla pravico "slehernega naroda, da izkoristi pravico do samoodločbe". Hkrati je po njegovem mnenju zavrgla "možnost, da v demokratičnem duhu razreši notranja protislovja v državi".

Opozoril je, da je bila Slovenija nekoč v podobnem položaju. "Slovenija katalonskemu ljudstvu dolguje solidarnost v boju za temeljno narodovo pravico do samoodločbe, tisto pravico, ki si jo je slovenski narod v preteklosti izboril tudi sam. Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu," je zapisal.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&d/SD) je na Twitterju zapisala, da z represivnimi dejanji, uporabo sile in orožja ne moremo zanikati pravice do nacionalne samoodločbe. "Sramota za Evropo," je dodala. Podobno se je odzval evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni), ki je na Twitterju zapisal, da naroda ni dopustno blokirati s silo, policijo in gumijastimi naboji, Kataloniji pa je zaželel srečo.

V Levici pa so premierja Mira Cerarja pozvali, naj stopi "na stran vladavine prava in demokracije", ostro obsodi ravnanja španskih oblasti, "predvsem pa, da z načelno držo ta stališča čim prej zagovarjate tudi v institucijah Evropske unije. Biti zaskrbljen na tej točki ne zadostuje več. Cerar je pred tem na Twitterju izrazil zaskrbljenost nad dogajanjem v Kataloniji in pozval, "da se situacija rešuje po mirni, demokratični in pravni poti".

Predsednik SLS Marko Zidanšek pa je v pisni izjavi spomnil, da smo tudi v Sloveniji imeli referendum, plebiscit o neodvisnosti, zato se lahko zelo dobro zavedamo, kako pomemben je ta trenutek za Katalonce. "Situacija v Kataloniji je ušla z vajeti in nasilje španske policije nad volivci obsojam. Vsak narod ima pravico, da izrazi svojo željo, kot smo jo v Sloveniji pred osamosvojitvijo, kot so jo na Škotskem ali na Kosovu," je poudaril.