c S

Septembra v sirskem konfliktu umrlo najmanj 3000 ljudi

02.10.2017 09:35 Damask, 01. oktobra (STA) - Septembra je v sirski državljanski vojni umrlo najmanj 3000 ljudi, med njimi 955 civilistov, je danes sporočil sirski observatorij za človekove pravice. Med ubitimi civilisti je tudi 207 otrok. September je bil tako letos najbolj smrtonosen mesec v sirskem konfliktu.

"Več kot 70 odstotkov žrtev med civilisti je bilo ubitih v letalskih napadih sirskih ali ruskih sil in napadih mednarodne koalicije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja observatorija s sedežem v Londonu Rami Abdel Rahman.

Povečanje števila smrtnih žrtev je posledica "okrepitve napadov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA in ruskih napadov na utrdbe džihadistov na severu in vzhodu Sirije, ter tudi okrepitve napadov ruskih in režimskih sil na območja pod nadzorom upornikov", je še pojasnil Rahman.

Sile režima sirskega predsednika Bašarja al Asada ob podpori ruskih sil vodijo ofenzivo na mesto Deir Ezor, ki ga želijo osvoboditi iz rok skrajnežev Islamske države (IS).

Mednarodna koalicija na drugi strani podpira sirske upornike v njihovi ofenzivi na Rako, utrdbo džihadistov na severu države, in tudi na Deir Ezor.

Septembra je bilo med smrtnimi žrtvami tudi 738 džihadistov, med katerimi so bili pripadniki IS in skupina Tahrir al Šam, ki jo vodi nekdanja veja Al Kaide v Siriji.

Sirski konflikt je sicer od leta 2011, ko je izbruhnil, zahteval že več kot 330.000 življenj, več milijonov ljudi pa je moralo zapustiti domove.