c S

Upravičencem bo zagotovljena pokojnina v višini 500 evrov nakazana konec oktobra

02.10.2017 09:06 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Pokojninska novela, ki je začela veljati danes, zagotavlja pokojnino v znesku 500 evrov vsem, ki se bodo starostno ali invalidsko upokojili s pokojninsko dobo, ki je po veljavnem zakonu predpisana za starostno pokojnino pri najnižji starosti. Za moške je to 40 let brez dokupa. Prvič bo izplačana konec oktobra skupaj z oktobrskimi pokojninami.

Predpisana pokojninska doba za pridobitev starostne pokojnine pri najnižji starosti za ženske se je po veljavnem zakonu z leti povečevala od 38 let in štirih mesecev, kolikor je znašala za leto 2013, do 39 let in osmih mesecev, kot velja letos, so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Pravico do zagotovljene pokojnine v višini 500 evrov bodo imeli tudi vsi tisti, ki so se starostno ali invalidsko upokojili po prej veljavnih predpisih in so dopolnili pogoj pokojninske dobe za starostno upokojitev pri najnižji starosti ali brez pogoja starosti, če ta ni bil predpisan. Pač pa se pri ugotavljanju pokojninske dobe za izplačilo zagotovljene pokojnine ne upošteva dodana doba.

Tisti, ki so izpolnili omenjene pogoje in so se starostno ali invalidsko upokojili v sorazmernem delu po mednarodnih pogodbah, bodo od 1. oktobra upravičeni do sorazmernega dela zagotovljene pokojnine. Tako zagotovljena pokojnina kot sorazmerni del se bosta usklajevala enako kot pokojnine.

Do zagotovljene pokojnine v znesku 500 evrov niso upravičeni prejemniki predčasne pokojnine in prejemniki starostne ali invalidske pokojnine, ki so bili pretežni del zavarovalne dobe zavarovani za ožji obseg pravic.

Niti zagotovljena pokojnine niti njen sorazmerni del se ne bosta upoštevala niti pri odmeri vdovske oziroma družinske pokojnine niti pri odmeri nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Zpiz bo vse upravičence do zagotovljene pokojnine obvestil o nakazilu. Pri starostnih in invalidskih pokojninah, uveljavljenih od 1. oktobra dalje, pa bodo določbe novele upoštevana že ob njihovi odmeri.

Najnižja pokojnina bo v skladu z novelo po navedbah ministrstva za delo zagotovljena skoraj 45.300 osebam. Med njimi je več kot 29.700 žensk.