c S

V Nemčiji prve poroke istospolnih parov

02.10.2017 09:05 Berlin, 01. oktobra (STA) - V Nemčiji bodo danes usodni "da" dahnili prvi gejevski in lezbični pari. Nemški parlament je junija potrdil zakon o porokah istospolnih parov, ki so lahko od leta 2001 sklenili civilno zvezo.

Nemški istospolni pari bodo lahko tako prvič sklenili zakonsko zvezo ali obstoječe civilno partnerstvo spremenili v zakon. Prve poroke so napovedane v Berlinu, Hannovru, Hamburgu in drugih mestih.

Po glasovanju v bundestagu 30. junija so si pristojni organi prizadevali, da bi približno 94.000 homoseksualnim parom čim prej omogočili sklenitev zakonske zveze. Kljub temu jim še ni uspelo ustrezno prilagoditi programske opreme, kar pomeni, da bodo v nekaterih dokumentih do prihodnjega leta še vedno zabeleženi kot "mož" in "žena".

"Naša država se končno pridružuje preostali Evropi," je dejal vodja organizacije za pravice gejev in lezbijk LSVD Joerg Steinert.

Nizozemska je bila leta 2000 prva evropska država, ki je legalizirala gejevske poroke, kasneje ji je sledilo še 14 držav - Belgija, Danska, Finska, Francija, Islandija, Irska, Luksemburg, Malta, Nemčija, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska in Velika Britanija z izjemo Severne Irske. V Sloveniji je bil predlog legalizacije istospolnih porok zavrnjen na referendumu.

V Nemčiji so v letih po uzakonitvi civilnega partnerstva sicer vse bolj zmanjševali razlike med pravicami heteroseksualnih in homoseksualnih parov.

"Poslej ne bomo več drugorazredni pari," je dejal Bode Mende, ki se bosta s partnerjem Karlom Kreilom kot prvi par poročila v Berlinu. Mende in Kreil sta skupaj že od leta 1979 in sta si vrsto let prizadevala za enake pravice istospolnih parov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Istospolni pari po novem uživajo enake pravice kot heteroseksualni - pri davkih, posvojitvah in na drugih področjih.