c S

Španska policija preprečila elektronsko glasovanje na referendumu v Kataloniji

02.10.2017 09:01 Barcelona/Madrid, 30. septembra (STA) - Španska paravojaška policijska enota Guardia Civil je v noči na danes vstopila v prostore katalonskega telekomunikacijskega in tehnološkega centra (CTTI) in ustavila sistem, ki bi omogočil elektronsko glasovanje na referendumu in štetje glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Z vdorom v CTTI je španska policija preprečila izvedbo rezervnega načrta katalonskih oblasti pri izvedbi referenduma o neodvisnosti Katalonije. Referendum je suspendiralo tudi ustavno sodišče v Madridu.

Španske oblasti so sicer že dalj časa sumile, da katalonska vlada pod vodstvom katalonskega premiera Carlesa Puigdemonta pripravlja elektronsko glasovanje, potem ko je španska policija dobila nalog, da zaseže volilne lističe in volilne skrinjice ter zapre vsa volišča.

Katalonske oblasti so po zaplembi številnih volilnih lističev omogočile spletni dostop do teh dokumentov in tiskanje. Lističe je natisnilo več tisoč zagovornikov katalonske neodvisnosti.

Španske oblasti skušajo na vsak način preprečiti nedeljsko glasovanje. Zato je v Barceloni trenutno okoli 26.000 policistov.

Med drugim je španska vlada danes sporočila, da je policija zaprla 1300 izmed 2315 šol v Kataloniji, ki naj bi na sobotnem referendumu služile kot volišča.

Podporniki referenduma so čez noč kampirali v več šolah, ki so bila označena kot volišča. Takih šol je bilo 163, poročanje Reutersa povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.