c S

Evropska komisija objavila oceno ponudb za selitev dveh agencij iz Londona

02.10.2017 08:59 Bruselj, 30. septembra (STA) - Evropska komisija je danes objavila svojo oceno 27 prejetih ponudb držav članic za novi sedež Evropskega bančnega organa (EBA) in Evropske agencije za zdravila (EMA), ki sta trenutno v Veliki Britaniji, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je ponudbe ocenila na podlagi meril, ki sta jih določila predsednik komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ter podprli voditelji in voditeljice držav članic.

Evropski svet bo na podlagi ocene komisije opravil politično razpravo na seji sveta za splošne zadeve oktobra letos. Kočna odločitev, ki jo bo sprejelo 27 držav članic, pa naj bi sledila mesec kasneje.

Preselitev agencij je neposredna posledica odločitve Združenega kraljestva, da izstopi iz EU, kot je bilo uradno sporočeno Evropskemu svetu 29. marca letos.

Agenciji skupaj zaposlujeta več kot 1000 ljudi. EBA razpolaga s 159-članskim osebjem, medtem ko je pri agenciji EMA zaposlenih 900 strokovnjakov s področja farmacije.

Mesta, ki imajo trenutno največ možnosti za selitev agencije EMA so Amsterdam, Barcelona in Lille. Med tistimi mesti, ki pa se potegujejo za agencijo EBA, pa je v ospredju nemški Frankfurt. V ožjem izboru so tudi Pariz, Luksemburg in Praga.

Kar šest evropskih držav je poslalo ponudbe za obe agenciji - Avstrija, Belgija, Francija, Irska, Nemčija in Poljska.

Slovenija, ki se ne poteguje za nobeno izmed omenjenih evropskih agencij, sicer že gosti eno evropsko agencijo, Agencijo za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer).