c S

Interventni zakon za sanacijo bolnišnic začel veljati

02.10.2017 08:38 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Z današnjim dnem je začel veljati interventni zakon, ki za sanacijo javnih zdravstvenih zavodov predvideva 136 milijonov evrov iz letošnjega proračuna. Zakon opredeljuje tudi način sanacije bolnišnic in organe, ki bodo izvajali sanacijo in nadzor nad tem. Poslanci so zakon sprejeli 19. septembra s 47 glasovi za in 12 proti.

Zakon predvideva, da bo država še iz letošnjega proračuna krila 80 odstotkov nakopičenih izgub, ki so jih javni zdravstveni zavodi imeli konec lanskega leta. To nanese okoli 136 milijonov evrov, kar bo bolnišnicam izplačano do 29. decembra.

Obenem zakon predvideva sedemčlanski sanacijski odbor, ki bo deloval kot posvetovalni organ ministrstva za zdravje. Po zakonu bodo bolnišnice, če bodo želele prejeti enkratna sredstva, morale pripraviti sanacijski načrt skupaj z akcijskimi načrti.

Ko bo vlada sprejela sklep o začetku sanacije, bodo vodstva bolnišnic postala sanacijske uprave in se jim bo naložilo izvajanje sanacijskih ukrepov. Sanacijski odbor pa bo preverjal, ali so ukrepi in akcijski načrti pripravljeni v skladu s pravili. V zakonu je tudi predvideno, v katerih primerih bo sanacijski odbor lahko ministru za zdravje predlagal razrešitev sanacijske uprave.

Z zakonom bodo bolnišnicam odpisane tudi terjatve do ministrstva, ki so nastale zaradi porabe amortizacijskih sredstev za tekoče poslovanje. Teh terjatev je za dobrih sedem milijonov evrov.

Zaradi interventnega zakona bo potreben sprejem rebalansa državnega proračuna.