c S

Cerar z Merklovo in Junckerjem o arbitraži; pričakuje nadaljnjo jasno podporo

02.10.2017 08:27 Tallinn, 29. septembra (STA) - Premier Miro Cerar se je danes ob robu digitalnega vrha EU v Tallinnu z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pogovarjal o arbitraži. Začel je tudi pogovor s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, ki pa ga bosta nadaljevala v ponedeljek po telefonu. Od vseh pričakuje nadaljnjo podporo.

"Kanclerki Merklovi sem danes zelo natančno pojasnil vsa zadnja dogajanja glede izvrševanja arbitražne odločbe, tudi odnos med Slovenijo in Hrvaško, in mislim, da je zelo dobro razumela moje sporočilo," je povedal Cerar pred začetkom vrha EU.

Premier je kanclerki pojasnil slovenske priprave na implementacijo odločbe in pričakovanja od sosede Hrvaške. "Zelo pomembno je, da je kanclerka Merklova dobila danes od mene neposredno informacijo o tem, kaj se v resnici dogaja," je poudaril Cerar.

Premier je prepričan, da Slovenija ima podporo Nemčije, ki je bila javno izražena neposredno po sprejetju arbitražne odločbe, saj je normalno, da Evropska komisija in članice unije podpirajo spoštovanje vladavine prava in v tem okviru tudi izvršitev arbitražne odločbe.

Prav tako je imel premier ob robu vrha v Tallinnu "daljši in poglobljen" pogovor o izvajanju arbitražne odločbe s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Francoski predsednik je poudaril, da podpira načelo vladavine prava in s tem spoštovanje odločb mednarodnih sodišč ter da bo o tem svojem stališču tudi obvestil Evropsko komisijo, je povedal Cerar.

Začel je tudi pogovor s predsednikom komisije Junckerjem, ki pa sta ga morala zaradi začetka novinarske konference prekiniti in ga bosta nadaljevala v ponedeljek po telefonu, je pojasnil Cerar, ki za zdaj ni želel govoriti o vsebini pogovora.

Dopoldne, pred začetkom vrha je premier sicer izrazil pričakovanje, da bo Juncker še naprej podpiral zelo jasna stališča komisije, da je treba odločbo ne samo spoštovati, ampak tudi izvršiti.

Na sploh premier ocenjuje, da je danes veliko pomembnih sogovornikov obvestil o dogajanju ter jim povedal, da bo Slovenija storila vse, da v roku pripravi vse potrebno za izvršitev arbitražne odločbe.

Skupina za implementacijo, ki je neposredno podrejena predsedniku vlade, pripravlja zakonodajo, je poudaril Cerar in izpostavil, da je nekatere naloge naložil tudi zunanjemu ministrstvu.

Premier na sploh pričakuje, da bo mednarodni pritisk ostal jasen, in ne dvomi o nadaljnji podpori. Obenem izpostavlja, da je ključno, da Slovenija ob vsej podpori mednarodne javnosti tudi sama stori, kar mora, zato vlada ne počiva.

Cerar se je ob robu vrha v Tallinnu na kratko sestal tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, ki ga je ponovno povabil v Zagreb. "Jaz pa sem mu pojasnil, da bom prišel v Zagreb, ko bo na dnevnem redu implementacija arbitražne odločbe," je povedal.

Do takrat pa naj bi potekalo delo na strokovni ravni, ki naj bi omogočilo sestanek. "Odprt sem za dialog, a ko bodo izpolnjeni pogoji, ko bomo lahko govorili o implementaciji arbitražne odločbe," je ponovil premier.