c S

Brglez: Katalonci imajo pravico do samoodločbe

02.10.2017 08:23 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je v zvezi z napovedanim referendumom o neodvisnosti Katalonije danes dejal, da imajo Katalonci pravico do samoodločbe. "Želim si pa demokratično pot brez uporabe prisile," je poudaril v izjavi v državnem zboru.

V Kataloniji je vse pripravljeno za nedeljski referendum o neodvisnosti, ki pa ga španske oblasti skušajo na vsak način preprečiti, med drugim tudi z represivnimi ukrepi. Med drugim so odredile zaseg vsega gradiva povezanega z referendumom, zatemnitev spletnih strani, povezanih z referendumom, in za kratek čas priprle organizatorje. Katalonska vlada je kljub temu odločena izpeljati glasovanje.

"Slovenija visoko ceni in je tudi nastala na podlagi pravice narodov do samoodločbe, zato nas skrbijo dogajanja med Barcelono in Madridom," je dejal Brglez. Po njegovih besedah je dejstvo, da ima vsako ljudstvo oz. narod pravico do samoodločbe. "Obenem je tudi dejstvo, da ima vsaka država pravico do ozemeljske celovitosti, vendar samo, če spoštuje pravico ljudstva do samoodločbe. To izhaja iz deklaracije sedmih načel," je pojasnil predsednik DZ.

Ocenil je, da bo v primeru še večje prisile večja tudi možnost priznanja pravice ljudstva.

Če bodo v Kataloniji uporabili demokratične metode, se Brglez ne boji, da bi referendum sprožil učinek domin drugod po Evropi. Se pa boji učinka domin pretirane uporabe prisile, ki "vodi v nasprotno smer od želene". "Prisila nikoli ni rešitev," je prepričan.