c S

Evropski parlament ta teden v Strasbourgu tudi o pogajanjih o brexitu

02.10.2017 09:52 Strasbourg, 02. oktobra (STA) - Evropski parlament bo na prvem oktobrskem plenarnem zasedanju, ki se danes začenja v Strasbourgu, pripravil stališče o pogajanjih o brexitu. Evropski poslanci bodo poleg tega odločali o vzpostavitvi evropskega javnega tožilstva, pripravili stališča za oktobrski vrh EU ter se ukvarjali s kibernetskim kriminalom in odpovedmi letov družbe Ryanair.

Voditelji 27 članic unije bodo na vrhu 20. oktobra v Bruslju ocenili napredek pogajanj z Združenim kraljestvom o izstopu iz EU. Pred tem bodo evropski poslanci bodo v torek s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem razpravljali o napredku v prvih štirih krogih pogajanj z britansko vlado. Nato bodo po pričakovanjih potrdili resolucijo, ki je stališče Evropskega parlamenta za vrh sedemindvajseterice.

Osnutek resolucije, ki so jo v Evropskem parlamentu pripravili prejšnji teden, izpostavlja, da v pogajanjih o treh ključnih ločitvenih vprašanjih - zaščiti pravic državljanov EU in Združenega kraljestva, pojasnitvi finančnih obveznosti Združenega kraljestva in vprašanju irskega otoka ni bilo zadostnega napredka.

Evropski parlament bo na tokratnem zasedanju predstavil tudi stališča glede drugih osrednjih točk dnevnega reda oktobrskega vrha unije, kot so migracije in skupna evropska azilna politika, obramba ter odnosi s Turčijo. O tem bodo evropski poslanci s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom in estonskim predsedstvom Sveta EU razpravljali v sredo dopoldne.

Že drevi, prvi dan zasedanja v Strasbourgu, bodo parlamentarci razpravljali o preprečevanju kibernetskih napadov in spletnih spolnih zlorab. V nezakonodajni resoluciji, o kateri bodo glasovali v torek, se evropski poslanci zavzemajo za ostrejši odziv na rast kibernetskega kriminala ter poudarjajo pomen tesnejšega čezmejnega policijskega sodelovanja in izmenjave informacij.

V torek je na dnevnem redu tudi razprava o odpovedih poletov nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair, ki naj bi prizadele okoli 40.000 potnikov. Poslanci preučujejo, ali letalska družba s tem krši pravice potnikov oz. kako v tovrstnih primerih najbolje zaščititi pravice potnikov.

S posodobitvijo pravil o varnosti potniških ladij pa naj bi Evropski parlament zagotovil, da bo imela EU še naprej najvišjo raven varnosti pomorskega prometa na svetu. Nova pravila, o katerih bodo glasovali v sredo, bodo pospešila posredovanje podatkov o potnikih reševalnim službam in družinam v primeru nesreč ter odpravila podvajanja in pomanjkljivosti varnostnih pregledov trajektov in visokohitrostnih plovil. Med ladje, ki morajo izpolnjevati skupne evropske standarde o varnosti ladij, pa bodo poslej vključene tudi ladje iz aluminija.

Zadnji dan zasedanja, v četrtek, bo Evropski parlament najverjetneje dal zeleno luč vzpostavitvi evropskega javnega tožilstva, zadolženega za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, ki škodijo finančnim interesom unije. Z njim bi okrepili boj proti goljufijam in zlorabi evropskih sredstev ter zaščitili denar davkoplačevalcev. V okrepljeno sodelovanje v zvezi z vzpostavitvijo evropskega javnega tožilstva je vključenih 20 članic unije, med njimi Slovenija.