c S

Zahteva za sklic seje OZP zaradi stališča vlade do protijedrske pogodbe ZN

26.09.2017 15:08 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Poslanci Levice so v ponedeljek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) zaradi odločitve vlade, da Slovenija ne bo pristopila k pogodbi Združenih narodov o prepovedi jedrskega orožja. V poslanski skupini so namreč prepričani, da Slovenija protijedrsko pogodbo bojkotira po navodilih ZDA, so danes sporočili iz Levice.

Premier Miro Cerar je prejšnji teden v New Yorku, kjer se je udeležil 72. zasedanju Generalne skupščine ZN, dejal, da Slovenija ne bo podpisala julija sprejete pogodbe o prepovedi jedrskega orožja. Kot je pojasnil premier v New Yorku, je pogodba "v določenih vsebinah preveč radikalna in nerealna". Slovenija pa po njegovem še vedno podpira jedrsko razorožitev.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je na današnji novinarski konferenci pozval vlado, naj v treh mesecih pristopi k sporazumu o prepovedi jedrskega orožja in ga predloži državnemu zboru v ratifikacijo. Kot so poudarili v stranki v sporočilu za javnost, se ne bodo sprijaznili s tem, da si predstavniki vlade ne upajo zagovarjati stališč, ki so nasprotna interesom ZDA, čeprav so v interesu prebivalcev Slovenije in sveta.

"Premier Cerar je sam povedal, zakaj je prepoved jedrskega orožja zanj tabu tema. Slovenska zunanja politika bojkotira sporazum po navodilih ZDA in s tem brezpogojno pristaja na Natov koncept jedrskega strateškega odvračanja, ki dopušča uporabo jedrskega orožja," je dejal Vatovec.

Odziv premierja Cerarja na poziv Levice, naj Slovenija pristopi k pogodbi, je bil žaljiv in zavajajoč, so zapisali v stranki. Po njihovo ni pravo vprašanje, ali bo Slovenija s podpisom pogodbe pripomogla k razorožitvi sedanjih jedrskih sil, ampak ali si vlada upa zavzeti avtonomno stališče do tega vprašanja kljub pritiskom ZDA.

Poslanci Levice od premierja Cerarja pričakujejo, da se ne bo izognil razpravi na OZP, od članov parlamentarnega odbora pa, da bodo obsodili odstopanje Slovenije od politike miru in nenasilja.