c S

Petryjeva bo izstopila iz skrajno desne AfD

26.09.2017 15:07 Dresden, 26. septembra (STA) - Sopredsednica skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Frauke Petry, ki je v ponedeljek sporočila, da ne bo del poslanske skupine stranke v zveznem parlamentu, je danes dejala, da bo izstopila iz AfD, ni pa še pojasnila kdaj. AfD je na volitvah dobila 12,6 odstotka glasov in bo prva skrajno desna stranka v bundestagu od druge svetovne vojne.

"Jasno je, da bo sledil ta korak," je dejala o izstopu iz stranke danes v Dresdnu. Ni pa želela odgovoriti, ali namerava ustanoviti svojo stranko.

Petryjeva je pred tem pojasnila, da bo odstopila kot vodja poslanske skupine AfD v saškem deželnem parlamentu in da se bosta poleg nje položajema v poslanski skupini v deželnem parlamentu odrekla tudi Uwe Wurlitzer in Kirsten Muster. Vsi trije bodo tudi izstopili iz poslanske skupine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot razlog so navedli temeljne razlike z več člani stranke, ki jim onemogočajo nadaljevanje dela v poslanski skupini.

Tudi vodja poslanske skupine AfD v deželnem parlamentu Severno Porenje-Vestfalija Marcus Pretzell, ki je soprog Petryjeve, bo odstopil s svojega položaja in zapustil stranko, je danes potrdil tiskovni predstavnik poslanske skupine Michael Schwarzer.

Kljub izstopu iz AfD, ki mu je botrovala "pesimistična ocena stanja stranke", pa namerava Pretzell obdržati svoj mandat v deželnem parlamentu. Poleg njega bo poslansko skupino zapustil tudi Alexander Langguth.

Petryjeva je na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobila neposredni mandat v bundestagu, kjer je kandidirala kot članica AfD na listi v deželi Saška, že v ponedeljek pa je sporočila, da v parlamentu ne bo del poslanske skupine AfD. Vodilna kandidata stranke na volitvah Alexander Gauland in Alice Weidel sta bila kritična do njene odločitve. Weidlova jo je med drugim pozvala, naj nemudoma zapusti stranko, ki bo v novem parlamentu tretja najmočnejša sila.

Nova poslanska skupina AfD se je danes sicer prvič sestala. Gauland je izrazil upanje, da iz AfD ne bo izstopilo še več ljudi. Kdo bo prevzel vodenje poslanske skupine, pa bo znano najkasneje v sredo.

V stranki sicer že nekaj časa prihaja do sporov med skrajno desno frakcijo in zagovorniki bolj zmerne politike, med katere spada Petryjeva. Ta je pred volitvami nasprotovala radikalizaciji, ki je do izraza prišla med volilno kampanjo, ko so nekateri kandidati odprto napadali priseljence in muslimane ter se celo zavzemali za to, da se Nemčija preneha kesati za zločine nacistov.