c S

Začelo se je sojenje domnevnemu vodji IS v Nemčiji

26.09.2017 14:47 Hannover, 26. septembra (STA) - V Nemčiji se je danes začelo odmevno sojenje skrajnemu muslimanskemu pridigarju Abuju Walaaji, ki naj bi bil de facto vodja Islamske države (IS) v Nemčiji. Obtožen je radikalizacije mladih in vodenja džihadistične mreže, povezane tudi z lanskim terorističnim napadom na božični tržnici v Berlinu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

33-letnega Iračana je nemška policija priprla novembra lani zaradi suma, da je "osrednja osebnost" pri novačenju za IS. Njegovo pravo ime, kot ga navajajo uradni organi, je Ahmad Abdulaziz Abdullah Abdullah, bolj pa je znan po vzdevku "pridigar brez obraza", saj v propagandnih videih vedno nastopa tako, da je s hrbtom obrnjen v kamero in se njegovega obraza ne vidi. Če bo obsojen, mu grozi do deset let zapora.

Walaa je bil imam v mošeji v kraju Hildesheim, ki naj bi jo obiskoval v Tuniziji rojeni Anis Amri, ki je za božič v Berlinu ubil 12 ljudi. Mošejo so oblasti zaprle, saj naj bi bila pomembna točka za mobilizacijo podpore IS, piše AFP.

Poleg Walaaja so na zatožno klop v mestu Celle danes sedli še štirje njegovi sodelavci, stari od 27 do 51 let, ki jim tožilstvo prav tako očita novačenje za IS in podporo teroristični organizaciji. Peterica naj bi namreč organizirala "panregijsko salafistično džihadistično mrežo", katere cilj je bil pošiljati ljudi v vrste IS v Siriji in Iraku.

Sojenje je deležno veliko pozornosti, spremljajo pa ga strogi varnostni ukrepi. Trajalo naj bi več mesecev.