c S

Digitalna ambicija na vrhu EU v Tallinnu v nevarnosti zaradi drugih izzivov

26.09.2017 14:14 Tallinn, 26. septembra (STA) - Voditelji EU se bodo v četrtek in petek zbrali v Tallinnu. Namen gostiteljev je spodbuditi digitalni razvoj unije, tako da si ta do leta 2025 zagotovi mesto v prvi digitalni ligi. A to ambicijo lahko zasenči niz drugih tem, na primer negotovost po nemških volitvah in nove skrbi zaradi vzpona populizma, francoski načrti za reformo unije ter brexit.

Dvodnevno srečanje, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar, se bo začelo v četrtek z neformalno večerjo, ki jo bo vodil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Petkovo zasedanje, posvečeno digitalnim temam, sicer gosti estonski premier Jüri Ratas.

Neformalna večerja z Mayevo priložnost za razpravo o čemer koli

Namen razprave na neformalni večerji je izmenjava mnenj o prihodnosti unije brez Britanije, vendar so gostitelji tako na večerjo kot na petkovo zasedanje povabili tudi britansko premierko Thereso May, kar sproža vprašanje, kaj sploh lahko ta razprava prinese.

"Dejansko bo ta večerja priložnost za razpravo o čemer koli. Vsak voditelj lahko odpre katero koli vprašanje," pravijo diplomatski viri pri EU. Tako je mogoče pričakovati paleto različnih aktualnih tem.

To bo prvi vrh po nemških volitvah, na katerih je že četrtič zapored zmagala nemška kanclerka Angela Merkel, vendar s precej okrnjeno močjo. Poleg tega si je vstop v bundestag zagotovila skrajno desna Altenrativa za Nemčijo (AfD), kar oživlja strah pred vzponom populizma.

To bo tudi prvo srečanje voditeljev po današnjem govoru francoskega predsednika Emmanuela Macrona o prihodnosti EU, v katerem naj bi razgrnil ambiciozne predloge za reformo v območju evra, ki pa se zdi po volilnem izidu v Nemčiji malo verjetna.

Prav tako bo to prvi vrh po govoru predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja o stanju unije, v katerem je predstavil nabor pobud za prihodnji razvoj, med katerimi so tudi sporne institucionalne spremembe in ideja o transnacionalnih volilnih enotah.

Vprašanji, kolikšna je sploh moč nemško-francoskega motorja in kako uresničljive so velikopotezne - in po mnenju bruseljskih analitikov pretirane - napovedi o novem zagonu po nemških volitvah, bosta nedvomno v ospredju pozornosti.

Prav tako bo po pričakovanjih v ospredju brexit, saj bodo voditelji prišli v Tallinn po koncu četrtega kroga pogajanj v Bruslju. Ob začetku pogajanj so bila očitna razhajanja glede vprašanj, ali so britanska stališča dovolj konkretna in kdaj je treba rešiti vprašanje finančne poravnave.

Tusk je sicer poskušal v pismu voditeljem uokviriti razpravo. Izpostavil je, da bodo gradili na prvi razpravi brez Britanije pred letom dni v Bratislavi, ko so se osredotočili na migracije, varnost ter gospodarske in socialne zadeve, ker to državljane najbolj skrbi.

Spomnil je, da mora EU izboljšati zmožnost vračanja nezakonitih migrantov in doseči trajne rešitve v povezavi z reformo azilnega sistema, ter na zavezo za vzpostavitev novega stalnega strukturiranega obrambnega sodelovanja do konca leta.

EU se mora odločiti tudi o prihodnjem razvoju območja evra, pri čemer sta v ospredju vprašanji razvoja evropskega reševalnega sklada ESM v evropski denarni sklad in uvedbe dvoklobučniškega položaja evropskega finančnega ministra.

Poleg tega je pred unijo po Tuskovih besedah še ena velika naloga - prihodnji večletni proračun. Razprava o tem se bo po njegovih besedah zares začela, potem ko bo dosežen dogovor o izstopu Združenega kraljestva.

V ospredju je še niz drugih vprašanj, na primer napoteni delavci, odnosi s Turčijo, solidarnost v begunski krizi in prihodnost schengna.

Prav tako je v Tallinnu pričakovati razpravo o izzivu obdavčevanja v digitalnem gospodarstvu, pri čemer je v ospredju pobuda Nemčije, Francije, Španije in Italije za pravično obdavčitev internetnih velikanov Google, Amazon, Facebook in Apple.

Tusk pričakuje na večerji odprto, iskreno in neformalno izmenjavo mnenj, zato na mizi ne bo nobenih besedil, na koncu pa nobenih pisnih sklepov. Tudi nobene novinarske konference ali izjave za medije ni predvidene.

Digitalni petek v e-Estoniji

Petek naj bi bil povsem osredotočen na digitalne teme, čeprav je ob prihodih voditeljev pričakovati niz izjav o različnih drugih vprašanjih, ki lahko hitro zasenčijo digitalne ambicije estonskih gostiteljev.

Cilj digitalne pionirke Estonije je med šestmesečnim predsedovanjem EU digitalno manj napredne članice unije čim bolj osvestiti o koristih digitalizacije in zagotoviti napredek na tem področju.

Le treh stvari v Estoniji ni mogoče opraviti po spletu: poroke, ločitve in prodaje hiše. Leta 2005 je država prva na svetu uvedla možnost voliti po spletu. Digitalizacija jim vsak mesec prihrani kup papirja v višini Eifflovega stolpa (300 metrov), izpostavljajo estonski viri.

Nujnost digitalne (r)evolucije Estonci ponazarjajo še z nekaj drugimi statističnimi podatki: 100 milijonov Evropejcev še ni bilo na internetu in polovica nima ustreznih veščin za ustrezno delovanje na spletu, morda celo za preživetje.

Podlaga za razpravo bodo štiri vprašanja: kako zagotoviti ustrezno digitalizacijo vlad in javnega sektorja, kako s kibernetsko varnostjo zagotoviti zaupanje, potrebno za odprto internetno družbo, kakšna infrastruktura je potrebna za razvoj podatkovnega gospodarstva in kako zagotoviti ustrezno digitalno pismenost.

Ob robu pričakovati pogovore o arbitraži

Čeprav uradno vsaj za zdaj ni predvidenih nobenih dvostranskih sestankov premierja Cerarja, je tudi ob robu zasedanja v Tallinnu pričakovati neformalne pogovore v povezavi z izvajanjem arbitražne odločbe.