c S

Za stabilno, povezano, enotno in ljudem prijazno EU

26.09.2017 13:01 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Slovenija želi "stabilno, povezano, enotno in ljudem prijazno Evropsko unijo", k razvoju katere bo tvorno prispevala in tako ostala "v njenem najbolj povezanem delu", je danes ob predstavitvi nove deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah EU v DZ poudaril premier Miro Cerar in ob tem znova terjal spoštovanje arbitražne sodbe.

Kot je namreč zatrdil, bo Slovenija v EU še posebej dejavna v smeri, ki jo je nedavno v svojem letnem nagovoru jasno zastavil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker z besedami, da smo unija vrednot, kjer pravna država ni izbira, temveč obveza. In da "biti del unije, ki temelji na načelu pravne države, pomeni tudi sprejemanje in spoštovanje končnih sodb sodišč".

V ta okvir po Cerarjevih besedah sodita tudi spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško in njena implementacija. "Kajti pri tem ne gre za bilateralno vprašanje, temveč za temeljno vprašanje spoštovanja načela vladavine prava ter prava EU. Ne gre pozabiti, da je arbitražni sporazum neposredno povezan s pristopom Hrvaške k uniji in da je imela pomembno vlogo pri tedanjem kompromisu tudi Evropska komisija. Kot kaže bo pomembno vlogo imela tudi v prihodnje."

Premier je sicer v nagovoru poslancem ocenil, da deklaracija za obdobje do konca leta 2018, že enajsta zapored, začrtuje temeljne poglede Slovenije v obdobju pomembnih odločitev, ki bodo v marsičem opredelile prihodnost EU. "Usmeritve za čas, ki ga mnogi vidimo kot okno priložnosti za prehod k močnejši, odpornejši in razvojno uspešnejši integraciji."

V zadnjem letu se je evropska družba po Cerarjevih besedah "na grožnje dezintegracije in obujanja protekcionističnih teženj v svetu odzvala z očitno povečano pripadnostjo skupnosti in ponovno oživljeno vero v EU. Tako kot se je tudi v zgodovini unije že večkrat izkazalo, so lahko največje težave in izzivi tudi odlična priložnost za potrebne premike in nov zagon."

Razprava o prihodnosti EU tako v Sloveniji kot drugih članicah EU in evropskih institucijah poteka že nekaj let - najprej kot iskanje učinkovitejšega odgovora na ekonomske in socialne izzive, nato kot odziv na nove migracijske in varnostne pritiske in nenazadnje kot odziv na odločitev Britancev za izstop iz EU, je spomnil in obenem ocenil, da je treba od številnih razprav zdaj preiti k odločitvam, kako naprej, in se osredotočiti na "konkretne rešitve v prid državljanom".

"Dvigniti moramo socialne standarde v celotni uniji, modernizirati družbene podsisteme, izboljšati konkurenčnost naše industrije, izgraditi pravni okvir za prosto in pošteno trgovino ter delovanje tujih investitorjev, obvladati migrantske tokove in prevzeti vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam. Prav tako je treba doreči rešitve za dvig demokratičnosti in učinkovitosti unije, pa tudi za dvig njene samozavesti in prepoznavnosti v svetu."

V danes predstavljeni deklaraciji je vlada opredelila štiri prednostne cilje za delovanje Slovenije v EU v naslednjem letu in pol: varno Evropo in varno Slovenijo, uspešno in trajnostno Evropo in Slovenijo, socialno Evropo in socialno Slovenijo ter močnejšo Evropo v svetu.

Premier je ob tem med drugim izpostavil, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za vrnitev k doslednemu izvajanju schengenske zakonodaje. Glede odločitve za izstop Otoka iz EU je opozoril, da pogajanja o brexitu "v nobenem primeru ne smejo prevladati nad razpravo o prihodnosti unije". Spomnil je tudi, da se bo spomladi naslednje leto okrepila razprava o skupnem financiranju evropskih politik po letu 2020, ki bo zelo kompleksna, zato so že začeli s pripravami na pogajanja o naslednjem večletnem finančnem okviru.