c S

Alternativne Nobelove nagrade letos v Azerbajdžan, Etiopijo in Indijo

26.09.2017 10:58 Stockholm, 26. septembra (STA) - Letošnji dobitniki nagrad Right Livelihood, ki so znane kot alternativne Nobelove nagrade, so preiskovalna novinarka iz Azerbajdžana, slepa aktivistka za pravice invalidov iz Etiopije ter odvetnik za človekove pravice iz Indije. Častno nagrado si je medtem prislužil ameriški odvetnik, specializiran za okoljsko pravo, Robert Bilott.

Preiskovalna novinarka Hadija Ismajilova je prva dobitnica nagrade Right Livelihood iz Azerbajdžana. Nagrado si je, kot je zapisala žirija v Stockholmu, prislužila s svojim "pogumom in vztrajnostjo pri razkrivanju korupcije na najvišjih ravneh vlade".

Letošnja nagrajenka je tudi Etiopijka Yetnebersh Nigussie, ki so jo nagradili za njeno "zavzemanje za pravice in vključevanje invalidov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tretji nagrajenec je indijski odvetnik Colin Gonsalves, ustanovitelj Human Rights Law Network (HRLN), ki je uspel izboriti več sodb, pomembnih za zagotavljanje osnovnih človekovih pravic "najbolj marginaliziranih in ranljivih državljanov Indije". Med drugim je njegova zasluga sodba indijskega vrhovnega sodišča iz leta 2001, ki vsem učencem zagotavlja brezplačen topel obrok.

Trojica si bo razdelila nagrado, vredno tri milijone švedskih kron oziroma približno 315.000 evrov.

Častna nagrada, ki pa ne prinaša denarja, gre medtem letos v roke ameriškega odvetnika Roberta Bilotta. Med njegovimi primeri je bila več kot dve desetletji trajajoča sodna bitka 70.000 prebivalcev Zahodne Virginie proti koncernu DuPont, ki je z nevarno kemikalijo PFOA desetletja onesnaževal njihovo pitno vodo, kar je vodilo v resne zdravstvene težave ljudi in živali.

T. i. alternativne Nobelove nagrade od leta 1980 vsako leto podeljujejo borcem za človekove pravice, varovanje okolja in mir. Vseh nominirancev je bilo letos več kot sto iz 51 držav. Nagrade bodo podelili na slovesnosti v Stockholmu 1. decembra, še piše dpa.