c S

Svet Evrope pozdravil napredek pri zagotavljanju ustreznih bivalnih razmer v zaporih

26.09.2017 12:45 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Svet Evrope je po navedbah pravosodnega ministrstva pozdravil napredek Slovenije pri zagotavljanju ustreznih bivalnih razmer v zaporih. Odbor ministrskih namestnikov Sveta Evrope v formaciji nadzora nad izvrševanjem sodb Evropskega sodišča za človekove pravice je namreč obravnaval tudi kršitve zaradi prezasedenosti zapora in pripora v Ljubljani.

Kot so pojasnili na ministrstvu za pravosodje, je odbor ministrskih namestnikov Sveta Evrope v formaciji nadzora nad izvrševanjem sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) na zasedanju od 19. do 21. septembra v Strasbourgu sprejel sklepe v skupini sodb v zadevi Mandič in Jović, v kateri je ESČP s sodbami v letih 2012-2015 ugotovilo kršitev zaradi prezasedenosti zapora in pripora v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana v obdobju 2008-2012.

Odbor je po navedbah ministrstva z zadovoljstvom pozdravil občuten napredek Slovenije in izboljšanje bivalnih razmer v ljubljanskem zaporu, tako da so sedaj upoštevani tudi priporočeni standardi evropskega odbora za preprečevanje mučenja in nehumanega ter poniževalnega ravnanja ali kaznovanja.

Ministrstvo za pravosodje je med drugimi ukrepi poročalo o nameravani izgradnji novega zapora, k izboljšanju razmer na področju neprostostnih sankcij pa bo prispevala tudi novoustanovljena služba za probacijo, so navedli.

Odbor ministrskih namestnikov bo primer Mandić in Jović ponovno preučil po dodatnih informacijah glede učinkovitosti pravnih sredstev, ki so na voljo pripornikom in zapornikom in po preučitvi poročila odbora za preprečevanje mučenja. Peti obisk tega odbora v Sloveniji je bil konec marca in v začetku aprila letos, njegovo poročilo pa je bilo javno objavljeno v času zasedanja odbora ministrskih namestnikov, so še pojasnili na pravosodnem ministrstvu.