c S

Raziskava: Vse manjša podpora delu hrvaške vlade

26.09.2017 08:46 Zagreb, 26. septembra (STA) - Že četrti zaporedni mesec se povečuje delež hrvaških državljanov, ki ne podpirajo dela hrvaške vlade. Septembra je bilo 61 odstotkov nezadovoljnih z vladnimi politikami, 30 odstotkov pa je vladne poteze podpiralo, je pokazala redna mesečna raziskava Crobarometar. Septembra je imela vladajoča HDZ najnižjo podporo v zadnjem letu.

Skoraj dve tretjini od 968 sodelujočih polnoletnih državljanov v anketi meni, da gre Hrvaška v napačno smer, četrtina pa je prepričanih, da je država na pravi poti, medtem ko jih enajst odstotkov "ne ve", je v ponedeljek zvečer objavila komercialna televizija Nova TV na podlagi raziskave agencije Ipsos.

"Kot da bi bila črnogledost že tretji mesec zapored zabetonirana med državljani," je ocenila Nova TV. Navedli so, da so mesec zaznamovali požari in poplave ter premestitev table s spornim ustaškim pozdravom iz Jasenovca, koalicijske igrice z reformo izobraževanje ter opustitev načrtov o uvedbi davka na nepremičnine.

Več optimizma je zaslediti glede obstoja vlade premierja Andreja Plenkovića, ki jo do konca mandata leta 2020 vidi na oblasti nekaj manj kot dve tretjini vprašanih, četrtina pa je prepričanih, da se bo vladajoča koalicija predčasno poslovila iz Banskih dvorov.

Vladajoča stranka HDZ uživa podporo 31,7 odstotka volivcev, kar je najnižja podpora največji hrvaški stranki od lanske jeseni, ko je prevzela vodenje desnosredinske vladne koalicije. Kljub temu je HDZ ohranila deset odstotnih točk prednosti pred največjo opozicijsko stranko SDP, ki je prav tako izgubila nekaj podpore v primerjavi z avgustom.

Na tretjem mestu je z 8,8 odstotka stranka Živi zid, nekdanja vladna stranka Most neodvisnih list pa je pri 7,3 odstotka podpore. Obe stranki sta se okrepili v primerjavi s prejšnjim mesecem.

Ostale stranke so pod petodstotnim volilnim pragom, ki v primeru parlamentarnih volitev političnim strankam zagotavlja vstop v sabor. Najbližja prag je bila stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti s 3,9 odstotka. V primerjavi s prejšnjimi meseci se je zvišalo tudi število neodločenih volivcev, ki jih je bilo septembra več kot deset odstotkov, je še poročala Nova TV.