c S

V ruskem letalskem napadu v Siriji ubitih najmanj 37 civilistov

26.09.2017 08:22 Damask, 25. septembra (STA) - V ruskem letalskem napadu v sirski severozahodni pokrajini Idlib je po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice bilo ubitih najmanj 37 civilistov. Pokrajina Idlib je sicer pod nadzorom sirskih upornikov, vendar je džihadistična skupina Hajat Tahrir al Šam prevzela nadzor nad mestom Idlib, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je danes dejal, da je bilo v napadu ubitih najmanj 37 civilistov, med njimi 12 otrok, več kot 58 ljudi pa je bilo ranjenih.

"Letalski napad je zadel več lokacij in vasi na območju Džisr al Šughur v pokrajini, ki meji na Turčijo," je dodal Rahman za francosko tiskovno agencijo AFP. Opozoril je še, da je to največje število civilnih žrtev v Idlibu, odkar je bil razglašen za varno območje.

Po več mesecih miru je pokrajina Idlib zadnjih nekaj tednov tarča zračnih napadov sirskih in ruskih sil, ki se borijo proti džihadistom po napadu v sosednji pokrajini Hama. Varnost na varnih območjih sicer zagotavljajo Rusija, Iran in Turčija, vendar se lahko tudi na teh območjih še vedno borijo proti teroristom.

Hajat Tahrir al Šam (HTS) je sicer poleti prevzela nadzor nad mestom Idlib, ki so se po silovitih spopadih julija dogovorili o prekinitvi ognja s sirskimi uporniki Ahrar al Šam, ki jih podpirajo Turčija in nekaj zalivskih držav. Uporniki so se iz Idliba umaknili na južni del istoimenske province. Džihadisti pa so prevzeli nadzor nad celotnim mestom, ki je od Alepa oddaljen približno 50 kilometrov. HTS je nato prevzel nadzor nad več vasmi in mesti v provinci Idlib.

Džihadiste HTS nadzoruje frakcija skupine Fateh al Šam, ki je bila v času, ko je bila še povezana z Al Kaido, znana kot Fronta al Nusra.