c S

Guterres zaskrbljen zaradi referenduma o neodvisnosti iraškega Kurdistana

26.09.2017 08:21 New York, 25. septembra (STA) - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost zaradi morebitnih destabilizacijskih učinkov današnjega referenduma o neodvisnosti iraškega Kurdistana. Referendum je sicer ob visoki udeležbi minil mirno, vendar obstaja skrb pred morebitnimi nemiri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do nemirov in nasilja bi lahko prišlo, saj je iraški parlament danes zahteval, da se na območja, kjer je potekal referendum, pošlje vojake. Ob tem je Guterres pozval oblasti v Bagdadu in Kurdistanu, naj rešijo spor z dialogom in kompromisom.

Varnostni svet Združenih narodov je sicer že prejšnji teden opozoril, da bi lahko referendum destabiliziral regijo. Guterres je danes še dodal, da "spoštuje suverenost, teritorialno integriteto in enotnost Iraka".

Iraški Kurdi so se danes množično udeležili referenduma o neodvisnosti iraškega Kurdistana. Na volišča je do 16. ure (15. ure po srednjeevropskem času) odšlo več kot 70 odstotkov od 5,6 milijona volilnih upravičencev, je sporočila volilna komisija v Erbilu. Uradne rezultate je pričakovati v torek.

Referendum je potekal tako v Kurdistanu kot tudi na območjih, ki so v središču spora med oblastmi v Bagdadu in Erbilu, med drugim v z nafto bogati pokrajini Kirkuk.

Bagdad referendumu, ki sicer ni pravno zavezujoč, ostro nasprotuje. Iraški premier Haider al Abadi je v nedeljo ponovil, da referenduma ne bodo priznali in da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da zaščitijo ozemeljsko celovitost in enotnost Iraka.

Iraški parlament je tako danes sprejel resolucijo, s katero od premierja, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske, zahteva, naj pošlje vojsko na vsa območja, nad katerimi je Kurdistan leta 2003 prevzel nadzor. V skladu z ustavo mora vlada izpolniti sklepe parlamenta.