c S

Slovenija v razpravi o vladavini prava izpostavila pričakovanje enake obravnave v EU

26.09.2017 08:20 Bruselj, 25. septembra (STA) - Slovenija je danes v razpravi o vladavini prava na Poljskem na ministrskem zasedanju v Bruslju izpostavila pričakovanje enake obravnave pri varovanju in spremljanju vladavine prava v članicah EU, tudi z vidika spoštovanja mednarodnih sodb, je poudaril državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič.

Pojasnil je tudi, da je Timmermansa opozoril na neljub dogodek v New Yorku, ki kaže, da Hrvaška ni zainteresirana za dialog. Podpredsednik komisije po Mirošičevih besedah ni bil podrobno seznanjen z dogajanjem, ki ga bo zdaj nadalje preučil.

Ministri EU, pristojni za evropske zadeve, so danes v Bruslju razpravljali tudi o prihodnosti EU na podlagi govora predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja o stanju unije in tudi o sestavi Evropskega parlamenta po brexitu.

Mirošič je ob tem opozoril na vprašanje delitve prostih sedežev po brexitu, in sicer da je treba o teh sedežih razmišljati v luči prihodnje širitve.

Za Slovenijo je po njegovih besedah sprejemljivo, da bi ohranila osem sedežev, kar predvideva trenutni predlog, ki so ga pripravili v Evropskem parlamentu.

V povezavi z idejo evropskih, transnacionalnih volilnih enot je opozoril na pomen pravega razmerja med majhnimi in velikimi državami ter na slovenske izkušnje iz prejšnje države, ki kažejo, da neustrezno upoštevanje pravic manjših držav vodi v probleme.

Ideja enotne evropske volilne enote bo po Mirošičevih besedah še predmet zelo poglobljenih razprav, tudi glede njene skladnosti s pogodbo EU. "Danes je bilo slišati paleto različnih, bolj odklonilnih kot pritrdilnih stališč, kar kaže, da bo razprava zelo zelo intenzivna," je povedal.

Mnogi menijo, da če se unija manjša, ne morejo biti institucije večje, ter da bi bilo treba v povezavi s tem državljanom posredovati pravo sporočilo, je še izpostavil državni sekretar.

O nemških volitvah na zasedanju uradno ni bilo govora, čeprav z vseh strani prihajajo izrazi zaskrbljenosti zaradi pričakovane težavnosti koalicijskih pogajanj in uspeha skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), ki se ji je uspelo prvič prebiti v bundestag.

Voljo nemškega ljudstva je treba spoštovati, zdaj sledi odločilno obdobje oblikovanja nemške vlade in kar koli napovedovati tako glede koalicije kot glede vpliva volitev na prihodnji razvoj EU bi bilo prenagljeno, je poudaril Mirošič.

"Želeli bi si, da bi Nemčija ostala čim trdneje v sedlu. Njena vloga je pomembna, skupaj s francosko," je še ocenil državni sekretar, ki se je danes v Bruslju udeležil sestankov ministrov EU, pristojnih za evropske zadeve.