c S

Poljski predsednik opustil svoja predloga za pravosodno reformo

26.09.2017 08:19 Varšava, 25. septembra (STA) - Poljski predsednik Andrzej Duda je opustil danes predstavljena predloga dopolnil zakonov o vrhovnem sodišču in nacionalnem pravosodnem sistemu, s katerima bi dobil več pooblastil. Ministri EU za evropske zadeve sicer ravno zaradi potrebe po preučitvi teh njegovih novih predlogov danes v Bruslju niso sprejeli odločitve o Poljski.

Duda si je premislil le nekaj ur po predstavitvi spremenjenih zakonov v Varšavi, saj je na posvetovanju s poslanci ugotovil, da v parlamentu ne bo dobil zadostne podpore. "Ni možnosti, da bi sprejeli dopolnili zakona," je dejal Duda v televizijski izjavi. Opozicijski Moderna stranka in Civilna platforma sta namreč dejali, da dopolnil ne bosta podprli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred meseci je Duda dal veto na zakona o vrhovnem sodišču in nacionalnem pravosodnem sistemu, ki sta po oceni Evropske komisije sporna, in napovedal nova predloga. V enem od predlogov je danes predlagal, da bi moralo imenovanje članov pravosodnega sveta podpreti najmanj 60 odstotkov poslancev. Če jim to ne bo uspelo v dveh mesecih, pa bi člane sodnega sveta izbral predsednik države, in sicer s seznama, s katerega bi izbiral tudi parlament.

Glede vrhovnega sodišča pa je predlagal povečanje svojih pristojnosti pri odločanju o tem, kateri vrhovni sodniki bi lahko na položaju ostali tudi po 65 letu.

Kljub temu, da je opustil omenjena predloga v okviru pravosodne reforme, je Duda danes že ponudil alternativno rešitev glede imenovanja članov pravosodnega sveta. "Če jih poslancem ne bo uspelo izbrati s tripetinsko podporo, bo imel vsak poslanec le en glas. To pomeni, da bo lahko vsak poslanec glasoval le za enega kandidata," je dejal Duda.

"To bo potem večstrankarski izbor članov pravosodnega sveta," je dodal. Po tem predlogu bi bilo za imenovanje članov pravosodnega sveta potrebnih le okoli 30 glasov.

Ministri EU za evropske zadeve pred tem danes v Bruslju niso sprejeli nobene odločitve v zvezi s spoštovanjem vladavine prava na Poljskem, ker so želeli preučiti nova predloga Dude.

Evropska komisija je pred časom proti Poljski sprožila drugo fazo pravnega postopka zaradi sporne pravosodne reforme, grozi pa tudi s sprožitvijo "jedrske opcije", ki jo povezuje z morebitnimi problematičnimi odločitvami glede vrhovnega sodišča.

Za sprožitev tega postopka soglasje ni potrebno, je pa potrebno pozneje za dejanski odvzem glasovalnih pravic. Že sedaj je sicer jasno, da soglasja ni, saj Madžarska podpira Poljsko.