c S

Madžarska ne bo več blokirala vstopa Romunije v OECD

26.09.2017 08:18 Budimpešta/Bruselj, 25. septembra (STA) - Madžarska je sklenila, da ne bo več blokirala vstopa Romunije v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ker je dobila zagotovila romunske vlade o hitri rešitvi vprašanja madžarske šole v kraju Targ Mures, je povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Budimpešta pa še naprej nasprotuje vstopu Hrvaške v OECD.

Szijjarto je povedal, da mu je romunski kolega Teodor Melescanu zagotovil, da bo njegova vlada naredila vse, da se zagotovi delovanje madžarske katoliške šole v mestu v osrednji Romuniji, ki so jo lokalne oblasti pred kratkim zaprle, čeprav v Targu Muresu živi številčna madžarska manjšina, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Še naprej pa Madžarska nasprotuje vstopu Hrvaške v OECD, in sicer zaradi odnosa Zagreba do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija.

Poleg Madžarske vstopa Hrvaške v OECD ne podpira niti Slovenija, in sicer zaradi hrvaškega zavračanja razsodbe arbitražnega sodišča o meji. Ljubljana poudarja, da ne more podpreti članstva Hrvaške, saj ta ne spoštuje mednarodnega prava, kar je eden od pogojev za članstvo v organizaciji.

Svet OECD naj bi v kratkem odločal o predlogu, da Romunija, Peru, Brazilija in Argentina postanejo članice organizacije. Generalni sekretar OECD Angel Gurria pa na seznam držav, o katerih bodo odločali, naj zaenkrat ne bi uvrstil Hrvaške in Bolgarije.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič je danes v Bruslju v povezavi s širitvijo OECD dejal, da je ves dan zaprt v stavbi v Bruslju, kjer sestankujejo ministri, in da ne ve, kaj natančno se dogaja v Parizu. Ve pa to, da Slovenija poskuša pomagati Hrvaški, da bi izpolnila vse pogoje in čim prej šla na pot včlanjevanja v OECD, je izpostavil.

A ob tem je jasno, da je eden od zelo pomembnih pogojev za pristopni proces v OECD spoštovanje vladavine prava, to pomeni izpolnjevanje mednarodnih sodb in bilateralnih sporazumov ter tudi uveljavljanje sodnih odločb slovenskih gospodarskih subjektov na Hrvaškem, je še opozoril Mirošič.