c S

Nova KBM: Izvajamo vse za zagotovitev učinkovitega sistema preprečevanja pranja denarja

26.09.2017 08:18 Milano/Maribor, 25. septembra (STA) - V Novi KBM so po objavi informacij italijanskega poslovnega časnika Il Sole 24 ore, da naj bi italijanski državljani banko uporabljali za pranje denarja iz nezakonitih poslov, poudarili, da z vso odgovornostjo izvajajo vse potrebne aktivnosti za zagotovitev učinkovitega sistema preprečevanja pranja denarja. Vse sume posredujejo pristojnim organom.

Kot so za STA pojasnili v banki, z vso odgovornostjo izvajajo vse potrebne aktivnosti za zagotovitev učinkovitega sistema preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. "Za obvladovanje tveganj, povezanih z možnostjo zlorab bančnega sistema, uporabljamo različna orodja nadzora in tako redno izboljšujemo mehanizme obvladovanja tveganj na tem področju," so poudarili.

Te aktivnosti so se po njihovih navedbah pod okriljem novega lastništva še okrepile, saj da gre za eno najpomembnejših področij, ki jih skrbno spremlja tudi nadzorni svet banke.

V banki imajo vzpostavljeno tudi nadgrajeno informacijsko podporo in sisteme, s katerimi hitreje in učinkoviteje odkrivajo transakcije, povezane z morebitnim pranjem denarja ali financiranjem terorizma. "Če izvedene analize posameznih potencialno sumljivih transakcij ali oseb izkazujejo izpolnjenost indikatorjev, ki jih v ta namen uporabljamo, se informacija nemudoma posreduje uradu za preprečevanje pranja denarja," so navedli.

V skladu z interno politiko banke ter ničelno toleranco do potencialnih tveganj, povezanih s pranjem denarja, financiranja terorizma in omejevalnih ukrepov, banka v teh primerih tudi prekinja vzpostavljena poslovna razmerja, so dodali.

Poudarili so, da tvorno sodelujejo z Banko Slovenije, ki preglede izvaja v vseh bankah kot del svojih rednih nalog. Nova KBM Banki Slovenije in uradu za preprečevanje pranja denarja o morebitnih sumljivih transakcijah ali osebah tudi redno poroča v skladu s področno zakonodajo in predpisi.

"Pregledi Banke Slovenije dopolnjujejo redne interne preglede, ki jih izvajamo v banki in so sestavni del celovitega upravljanja postopkov ter kot taki nakazujejo na to, da v banki področje preprečevanja pranja denarja in financiranja izvajamo z vso potrebno skrbnostjo. Tako, kot to počne sedaj, bo Nova KBM delovala tudi v prihodnje - kot odgovorna finančna institucija, ki prispeva k temu, da se take transakcije čim prej odkrijejo in preprečujejo, o zaznavah pa redno poročajo pristojnim organom," so še zapisali.

Italijanski poslovni časnik Il Sole 24 ore, ki se med drugim sklicuje na zaupno poročilo inšpektorjev Banke Slovenije o celovitem pregledu Nove KBM konec leta 2014, je poročal, da naj bi Novo KBM italijanski državljani uporabljali za pranje denarja iz nezakonitih poslov ter izogibanje italijanski davkariji in policiji.